Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hazard ontdekt de Mertens in zichzelf

Onze landgenoot scoorde woensdag tegen Watford zijn 100ste en 101ste goal voor Chelsea.Beeld REUTERS

Haast heeft Eden Hazard niet. Terwijl coach Maurizio Sarri hem, in navolging van Dries Mertens, omvormt tot een spits, laat hij Chelsea wachten bij de contractonderhandelingen. Zijn Spaanse droom heeft hij nog altijd niet opgegeven.

In de bestuurskamer van Chelsea kregen ze eventjes weer hoop. Na zijn mijlpaal tegen Watford, zijn 100ste en 101ste goal in Engelse loondienst, flapte Eden Hazard (27) eruit dat hij graag een clublegende wil worden. In het rijtje van Frank Lampard, Didier Drogba en John Terry. "Een fantastische club", noemde hij Chelsea. Meer dan lippendienst was het niet. Hazard zei wat fans graag horen.

Een beslissing over zijn toekomst stelt hij bewust uit. Bij Chelsea ligt een nieuw contract klaar. Een overeenkomst waar hij, bij wijze van spreken, de cijfertjes zelf mag invullen. Hij kan er de bestbetaalde speler ooit worden met meer dan 400.000 euro per week. Alleen kent CEO Marina Granovskaia Hazards standpunt momenteel ook: net als in 2017 weigert hij voorlopig bij te tekenen. Geen ideale situatie gezien zijn contract over achttien maanden afloopt. Er staat druk op, maar Hazard buigt niet.

Van ruilconstructies, zoals Hazard voor Isco en Kovacic, is in werkelijkheid nog geen sprake geweest. Voorlopig vinden zulke transfers alleen plaats in de fantasiewereld van het internet

Gevraagd naar zijn toekomst, woensdag in Watford, antwoordde Hazard zoals hij dat al een jaar doet: "On verra. We zullen aan het eind van het seizoen wel zien." Alle deuren open.

Hij wacht nog altijd op een move van zijn droomclub Real Madrid. Voorzitter Florentino Pérez is ondertussen gematigd overtuigd geraakt van Hazard, maar het licht voor een overgang komende zomer staat nog altijd niet op groen. Veel zal straks afhangen van de vraagprijs van Chelsea. Real is niet zinnens excessief te betalen voor een speler van straks 28 met een beperkt commercieel platform. Business primeert.

De voorbije weken is er tussen de Koninklijke en Chelsea geen officieel contact geweest. Van ruilconstructies, zoals Hazard voor Isco en Kovacic, is in werkelijkheid nog geen sprake geweest. Voorlopig vinden zulke transfers alleen plaats in de fantasiewereld van het internet.

Mertensmorfose

Ondertussen is Hazard aan zijn productiefste seizoen ooit bezig: twaalf goals in alle competities, negen assists. Betere afwerker, betere aangever en de primus in de Premier League. "Eden Hazard is erg belangrijk", zei Maurizio Sarri woensdag. "Maar Lionel Messi is belangrijk voor Barcelona. En Cristiano Ronaldo voor Juventus."

Lof van zijn trainer, die hem in afwachting van een deftige spits (Gonzalo Higuaín op huurbasis?) blijft uitspelen als valse 9. Een rol waarin Hazard groeit. Onder Sarri ondergaat hij een 'Mertensmorfose'. Als trainer van Napoli schoof die Mertens in oktober 2016 noodgedwongen naar de spits. Mertens ontdekte er de killer in hem. Sindsdien is hij obsessief op zoek naar goals.

"Ik ben niet geobsedeerd door de cijfertjes", zei Hazard. Typisch. "Een van de ploegmaats wees er me tijdens de rust op, dat ik mijn honderdste voor Chelsea had gemaakt, dus ik lachte gewoon. Maar eens je die kaap hebt overschreden, wil je blijven scoren."

Hazard heeft momenteel een haat-liefdeverhouding met zijn nieuwe positie. "Ik voel me nog altijd beter als vleugelspeler. Met Mertens hoef je me niet te vergelijken. Hij is meer een spits dan ik. Ik neig meer naar het type spelmaker. Ik kom graag naar de bal toe, wil die bal aanraken. Mertens niet. Hij durft langer in de box te wachten. Daarom ook dat hij meer goals maakt. Ik scoor nu meer dan in mijn beste seizoen hier (in 2014-2015, KTH), maar ik voel me hetzelfde. Dat ik dichter bij het doel van de tegenstander speel, helpt."

Een tweede vraag over zijn toekomst kwam er overigens niet. De Rode Duivel dribbelde ze. Lachend wandelde hij richting bus.