Banken

Eén Belgische bankier verdiende 4,2 miljoen euro

© Getty Images

In 2022 verdienden 26 Belgische bankiers meer dan 1 miljoen euro. Dat zijn er vijf meer dan het jaar voordien.

Ruben Mooijman

Het aantal grootverdieners in de Europese banksector steeg in 2022 met 19,7 procent. Welgeteld 2.342 bankiers hadden een jaarinkomen van meer dan 1 miljoen euro. Dat blijkt uit de verplichte jaarlijkse inventarisatie door de European Banking Authority (EBA). Het is voor het eerst dat er meer dan tweeduizend bancaire grootverdieners worden geteld. Ter vergelijking: in 2012 waren het er 816.

In België ligt het aantal grootverdieners relatief laag. Het waren er 26, waarvan 17 bij de banken en 9 bij investeringsinstellingen. Eén Belgische investeringsbankier verdiende 4.209.074 euro, zo blijkt uit de cijfers. Ter vergelijking: in Nederland ging het om 189 grootverdieners, in Denemarken om 52, en in Oostenrijk om 49. Duitsland spant de kroon met 653 grootverdieners. De best betaalde Duitse bankier verdiende 11.027.691 euro. In Frankrijk verdiende één medewerker van een investeringsinstelling 30.708.152 euro. De Britse banksector is niet in de cijfers opgenomen.

De grootverdieners zijn niet alleen toplui en managers. Het gaat ook om bijvoorbeeld investeringsbankiers, fondsbeheerders of verantwoordelijken voor een bepaalde divisie. Bij de investeringsinstellingen zijn de grootverdieners vaak mensen die betaald worden in functie van behaalde rendementen.

Variabele vergoedingen

De banken en investeringsinstellingen zijn verplicht om de grootverdieners te melden. De maatregel kwam er na de financiële crisis in 2008, toen bleek dat bankiers onverantwoorde risico’s had genomen. Dat werd toen in verband gebracht met het betalingsbeleid, dat sterk op bonussen en variabele vergoedingen gericht was.

De betaling is nog altijd in grote mate variabel. Voor elke 100 euro die als vast loon werd uitbetaald, kregen de grootverdieners 85 euro variabele vergoeding. Bij de investeringsinstellingen was dat zelfs 489 euro variabel per 100 euro vast. Voor deze instellingen geldt het wettelijke plafond op variabele vergoedingen niet langer. Voor klassieke bankinstellingen is het plafond op variabele vergoedingen vastgelegd op 100 procent van het vaste loon.

Vrouwen zijn met 8 procent sterk ondervertegenwoordigd bij de grootverdieners in de Europese banksector. In België zijn 2 van de 26 vrouw, wat ook neerkomt op 8 procent. “Dit illustreert het hardnekkige gender-onevenwicht in de financiële sector, vooral bij de hoogst betaalde posities”, aldus de EBA.