Congo

“Poging tot staatsgreep verijdeld”, zegt Congolees regeringsleger

Gewapende mannen in militair uniform hebben in de Congolese hoofdstad Kinshasa onder meer het presidentieel paleis aangevallen. Volgens het leger ging het om een poging tot staatsgreep, die deels live op Facebook te volgen was.

poj

In Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld. Dat heeft een woordvoerder van het leger in een korte toespraak op de staatszender gemeld. Er werden verschillende arrestaties verricht.

De vermeende coupplegers waren erin geslaagd om het presidentieel paleis binnen te dringen en vielen ook het huis van kandidaat-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe aan. Ze werden tegengehouden door de lijfwachten van de voormalige Congolese vicepremier. In het vuurgevecht dat daarop ontstond, kwamen twee lijfwachten en één aanvaller om. Kamerhe en zijn familie zouden in veiligheid zijn gebracht.

“Het leger verzekert dat de situatie onder controle is en vraagt de inwoners van Kinshasa om vrij hun gang te gaan”, zei brigadegeneraal en legerwoordvoerder Sylvain Ekenge op de televisie. Later volgt nog uitgebreidere communicatie.

Verkiezing uitgesteld

Ongeveer gelijktijdig met de aanval op Kamerhes huis was op de Facebookpagina van regeringstegenstander Christian Malanga een livestream te volgen. Malanga is een Congolees die vanuit de Verenigde Staten al langer opruiende taal gebruikt en de oude, Zaïrese Republiek wil herstellen.

Op de livebeelden waren gewapende mannen te zien in het presidentieel paleis, met vlaggen van Zaïre. Ze beweerden uit de diaspora te komen en hun kinderen te hebben meegenomen. Ze zeiden dat ze president Félix Tshisekedi van de macht willen verjagen en haalden uit naar Kamerhe.

Kamerhe is parlementslid, gewezen vicepremier en kandidaat-parlementsvoorzitter. De verkiezing van een parlementsvoorzitter had gisteren moeten plaatsvinden, maar werd wegens een crisis in de regeringspartij van president Tshisekedi uitgesteld.