Direct naar artikelinhoud

Nederlandse basketbalploeg verpulvert Albanië met 111-37

Het was de basketbalvariant van de 12-1 zege van Spanje op Malta waardoor het Nederlands Elftal het EK in 1984 miste. Maar nu wel met Nederland aan de goede kant van de score. Zaterdag baarde de Nederlandse basketbalploeg opzien door in een nagenoeg lege sporthal in Tirana Albanië met 111-37 te verpulveren.

Arvin Slagter in 2015Beeld afp

Het megaverschil van 74 punten was ruim voldoende voor Nederland om als groepswinnaar vanuit prekwalificatie door te stromen naar de 'echte' kwalificatie voor het WK in 2019. Belangrijk, want zo ontloopt de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren in de eerste kwalificatieronde toplanden als Servië, Litouwen, Frankrijk en Spanje.

Vorige week verloor Nederland in Amsterdam van Oostenrijk. In het laatste groepsduel moest Nederland met minimaal 49 punten van Albanië winnen om op doelsaldo alsnog groepswinnaar te worden. Het leek een onmogelijke missie. Nederland wint niet vaak met dergelijke overmacht.

Daar kwam bij dat de basketballers anderhalve week eerder in Amsterdam nog alle moeite hadden met het Balkanland. 'Maar we overtuigden elkaar dat niets onmogelijk was', zegt basketbalinternational Arvin Slagter (31) over de 'surrealistische' wedstrijd.

Slagter: 'Daarnaast hielp het dat Albanië al uitgeschakeld was. Toen wij er vanaf de eerste minuut bovenop zaten, hadden ze er helemaal geen zin meer in.'

Maar een recordzege op een basketbaldwerg is leuk. Kwalificatie voor het WK zou pas echt een sensatie zijn. De basketballers plaatsten zich pas een keer voor het WK, in 1986.

Van die tweede WK-deelname ooit is Nederland nog ver verwijderd gezien de wisselvallig verlopen prekwalificatie. Die grilligheid moet er over drie maanden al uit, wanneer de eerste WK-kwalificatiewedstrijden op het programma staan en het niveau beduidend hoger zal zijn.

Donderdag weet Nederland welke vier landen het in de eerste kwalificatieronde treft. Arvin Slagter leeft met vertrouwen toe naar de groepsfase. Hij benadrukt dat een jonge, talentvolle ploeg de afgelopen maanden vooral veel ervaring heeft opgedaan.

'Natuurlijk, er zijn pessimisten die over de wedstrijd van zaterdag zeggen dat het maar Albanië was', zegt hij. 'Maar als je op zo'n manier reageert na een teleurstellende wedstrijd is dat alleen maar positief. Het hoort bij onze ontwikkeling als ploeg. We zijn bezig constanter te worden. Dan zak je weleens door de ondergrens. Daar leer je van.'