"Het parlement heeft mij bevestigd dat al mijn uitgaven van Europese middelen strikt volgens de geldende regels zijn gebeurd", zegt Vautmans.

Partijbestuur Open VLD spreekt steun uit voor Hilde Vautmans na berichten over misbruik van Europees geld

Het partijbestuur van Open VLD heeft zijn steun uitgesproken voor Europees lijsttrekker Hilde Vautmans. In een kritisch artikel in Knack werd zij beschuldigd van misbruik van Europees geld en toxisch leiderschap. Vautmans zelf zegt te kunnen bewijzen dat ze alle Europese regels heeft gevolgd.

De aantijgingen die in Knack staan gepubliceerd "komen heel hard aan", reageerde Hilde Vautmans zelf in De Ochtend op Radio 1. "Zeker omdat het op basis van anonieme getuigenissen gebeurt."

Zo wordt Vautmans beschuldigd van toxisch leiderschap. "Ik werk met heel jonge mensen op mijn kabinet, ik geef hen heel veel kansen. Wij werken keihard samen in een team.Ā  Ik heb, ook dankzij hun steun, heel goede rapporten gekregen. Als je dan nu die anonieme getuigen ziet, dan stel ik mij wel echt de vraag hoe het zover is kunnen komen."

Volgens haar mogen medewerkers die vertrekken een onafhankelijk exitgesprek voeren. "Ik stel alleen maar vast dat ik in heel mijn loopbaan nooit enige klacht heb ontvangen." Volgens haar kreeg ze al berichtjes van "minstens 12" medewerkers en stagiairs die de beschuldigingen niet correct vinden.

"Als er mensen zijn die zich echt benadeeld voelen, die bij mij in gesprek willen gaan: mijn deur staat open, mijn telefoon staat open. Kom, breng iemand mee, scheld mij desnoods uit. Zeg mij wat ik u misdaan heb."

Europese centen

Naast toxisch leiderschap zijn er vraagtekens over het gebruik van Europees geld, onder meer voor VIP-tafels op jumpingevenementen. Dat is allemaal volgens de Europese regels verlopen, benadrukt Vautmans.Ā 

"Alles wat je organiseert met Europees geld is aan hele strikte regels gebonden. Gelukkig maar. Je moet op voorhand dingen aanvragen, je moet het doen volgens de regels, je moet alle bewijzen inleveren en pas dan wordt het event uitbetaald."

Als er mensen zijn die zich echt benadeeld voelen, die bij mij in gesprek willen gaan: mijn deur staat open

Hilde Vautmans, Europees lijsttrekker voor Open VLD

"Ik heb heel veel dingen gedaan: ik ben gaan spreken met de boeren, ik ben gaan spreken met jongeren over Europa en ik heb inderdaad 2 maal op 9 jaar een tafel genomen op een jumping. Maar als ik iets doe met paarden spreekt het altijd tot verbeelding en dan zou het iets zijn dat niet kan."Ā 

"Wel, het parlement heeft mij eergisteren nog in een mail bevestigd dat al mijn uitgaven van Europese middelen strikt volgens de geldende regels zijn gebeurd: zowel mijn aanbestedingen aan bedrijven, als mijn organisatie van events, als de aankoop van gadgets."

Bezoek aan fruitboeren

Heeft Vautmans dan Europese medewerkers ingeschakeld op het lokale niveau, om bijvoorbeeld campagne te voeren in haar gemeente Sint-Truiden? Want dat is wel degelijk verboden. "Dat is natuurlijk een hele dunne lijn. Dat moet ik heel eerlijk toegeven: mijn medewerkers draaien met mij mee. Zal daar nooit of nooit eens iets gebeurd zijn dat gelieerd was aan mijn stad...?"

Een bezoek aan fruitboeren in Sint-Truiden: is dat als lokale schepen van Landbouw of is dat als Europees Parlementslid gelieerd aan de commissie Landbouw?

Hilde Vautmans, Europees lijsttrekker voor Open VLD

Vautmans wijst bijvoorbeeld naar een bezoek aan fruitboeren in Sint-Truiden. "Dat is verbonden aan mijn commissiewerk in het parlement van de Commissie Landbouw. Is dat als lokale schepen van Landbouw of is dat als Europees Parlementslid gelieerd aan de commissie Landbouw? Die lijn is soms wel heel erg dun."

Steun van partijbestuur

Vautmans heeft haar verdediging vanochtend nog eens overgedaan op het partijbestuur van Open VLD. "Ik wil volledige transparantie bieden aan mijn partij. Mijn voorzitter en heel mijn sterke lijst hebben nog altijd alle vertrouwen in mij. We zullen met rechte rug campagne voeren voor een hervorming van Europa.

Het partijbestuur heeft zijn steun voor Vautmans bevestigd. "Ondertussen werd reeds door de journalist in kwestie verklaard dat er geen enkele regel werd overtreden. Alle diensten van het Europees Parlement bevestigen dit ook."

"Hilde is een van de meest hardwerkende Europese Parlementsleden", klinkt het. "Ze heeft op verschillende thema's belangrijke stenen verlegd, vaak op emotioneel zware dossiers. Bovenop de zware werkdruk die een job in het Europees Parlement met zich meebrengt."

"Hilde geeft aan dat ze de impact hiervan op haar medewerkers heeft onderschat. Mensen die zich gekwetst voelen kunnen steeds bij Hilde terecht voor een gesprek, of bij een vertrouwenspersoon van het Europees Parlement of van de partij."

Meest gelezen