vrijdag 15 december 2017 - Sint-Truiden
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In Limburg waren er dit jaar edities van Levensloop in Sint-Truiden, Lommel, Genk, Tessenderlo, Maaseik en Hasselt. cn

“Warme Limburgers” zamelen meeste geld in tijdens Levensloop

Sint-TRUIDEN

Limburg is de warmste provincie van ons land, althans volgens de organisatie van Levensloop. 29 estafettelopen ten voordele van Stichting tegen Kanker brachten dit jaar zo’n 3,6 miljoen euro op. In onze provincie waren de zes organisaties in Sint-Truiden, Lommel, Genk, Tessenderlo, Maaseik en Hasselt goed voor zowat 1,2 miljoen.

“Dat is maar liefst een derde van het hele bedrag, Limburgers zijn dus echt warme mensen”, zegt Willy Orlandini, woordvoerder van Levensloop in onze provincie. “Het is ook opvallend dat deze fundraising op een bijzonder efficiënte manier wordt georganiseerd. Door een beperkt aantal vrijwilligers die de zaak trekken en met een organisatiekost van minder dan 10 procent. Hierdoor kan de opbrengst bijna integraal gaan naar kankeronderzoek en de begeleiding van kankerpatiënten.”

Concrete projecten

Tot nu gingen alle ingezamelde fondsen naar kankeronderzoek, maar dat gaat veranderen. “Mensen willen wat meer concrete dingen zien. Zorginstellingen kunnen vanaf volgend jaar specifieke projecten indienen die dan financieel worden ondersteund.”

Wat dat dan gaat inhouden? “Het zullen projecten van psychosociale aard moeten zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een project voor mensen met leukemie mogelijk zijn. Die leven nu vaak afgezonderd, omdat ze te zwak zijn. Extra middelen zijn nodig om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat deze patiënten online toch sociaal contact kunnen hebben.”

De organisatie van Levensloop denkt ook dat concrete projecten nog meer mensen zullen motiveren om hun schouders onder de evenementen te zetten. “Vaak zagen ze nu niet precies waar het geld naartoe ging, al werd het altijd goed ingezet in onderzoekscentra.” (vrs)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws