Nieuwe parking stuit op verzet: meer bezwaren dan parkeerplaatsen

© mvn

Tegen de plannen voor een randparking bij de Katelijnepoort zijn liefst 443 bezwaren neergelegd. Ook Open VLD out zich als tegenstander, en zelfs de schepen van Ruimtelijke Ordening is niet onvoorwaardelijk pro. “Ik volg het advies van de provincie.”

ktb

Een nieuwe randparking voor 330 wagens, die wil de stad neerzetten op de braakliggende zone tussen de Baron Ruzettelaan en het Kanaal Gent-Brugge vlakbij de stadsring. Tot ongenoegen van de buurt, die vreest voor negatieve gevolgen voor de mobiliteit, veiligheid en het milieu, en de groene zone dan ook wil behouden. Na acties op het terrein, voor het stadhuis en via de sociale media, is het protest nu ook formeel. Tijdens het openbaar onderzoek in kader van de vergunningsaanvraag, die vorige week afliep, werd de stad bedolven onder de bezwaren: 443 stuks in totaal.

Of het protest wat zal uithalen, zal ten vroegste in juni blijken, wanneer het stadsbestuur zich definitief over de vergunning buigt. “Maar voor alle duidelijkheid: niet het aantal bezwaren, maar wel de inhoud ervan is van tel”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky (Demon (CD&V).

Schepen twijfelt

Ondertussen komt er steeds meer protest uit politieke hoek. Groen was al tegenstander van het eerste uur, en nu pleit ook Open VLD om van het plan af te zien. “Nadat het stadsbestuur een ondoordacht parkeerplan heeft ingevoerd, wil ze nu snel overal beton gieten in de Brugse rand. Daar verzetten wij ons tegen. Wij willen extra parking zonder dat de Brugse groenzones eraan moeten geloven”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD). “Bovendien zou de parking een verkeersonveilig knelpunt creëren. Het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer was dan ook negatief.”

Opvallend: zelfs de schepen van Ruimtelijke Ordening blijkt niet onvoorwaardelijk achter de plannen te staan. Hij verbindt het lot van de parking aan het advies van de provincie West-Vlaanderen. Zij hebben tot half mei om dat te formuleren. “Sinds de invoering van de omgevingsvergunning dient een stad zichzelf een vergunning af te leveren. Dan kan je dat onafhankelijk advies niet zomaar naast je neerleggen. Negatief of positief: ik zal mijn advies aan het college van dat van de provincie laten afhangen”, zegt Demon. “Ik ben er wel van overtuigd dat we het openbaar onderzoek grondig hebben aangepakt.”

Burgemeester vastberaden

Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) staat wel nog helemaal achter het plan voor de randparking. “Dit is de keuze die we hebben gemaakt om de druk op de binnenstad te verlichten. Bovendien gaan we van een verwaarloosd terrein een verzorgd terrein maken. Wat als het advies van de provincie negatief is? We gaan niet vooruitlopen op de feiten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen