LIVE. Examen aan UGent moet verplaatst worden door pro-Palestijnse bezetting

Gent -

Het studentenprotest aan de UGent is al twintig dagen aan de gang. Na enkele escalaties besloot rector Rik Van de Walle de bezetting van een gebouw te laten beëindigen. De studenten willen blijven en eisen dat de unief de banden verbreekt met Israël. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet.

Redactie De Gentenaar
Bert Staes
Bert Staes

Examens verplaatst

De bezetting van het Ufo-gebouw stelt de organisatie van de examens aan de UGent voor problemen. Een examen politicologie van professor Carl Devos moet verplaatst worden van het Ufo-gebouw naar De Brug, het studentenrestaurant. Dat laat Devos weten via X. "Gisterenavond vernamen we dat het examen politicologie morgenochtend wegens de bezetting niet kan plaatsvinden in het Ufo. Excuses voor het ongemak."
Bert Staes
Bert Staes

Bezetters vragen meer tijd van rector: “We kunnen morgen niet in gesprek”

De actievoerders gaan voorlopig niet in op de uitnodiging van UGent-rector Rik Van de Walle tot een nieuw gesprek. Van de Walle wou zondagmiddag met de bezetters spreken, maar dat zien die laatsten niet zitten, zeggen ze zaterdagavond in een verklaring. “Dit is geen weigering tot gesprek, maar het valt niet binnen onze capaciteiten om dit morgen al te doen.”
De actievoerders hadden zaterdagmiddag een gesprek met imam Khalid Benhaddou. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) had dat voorgesteld aan de rector, die daarop akkoord ging. “Na een gesprek met de bemiddelaar (Benhaddou, red) hebben we vertrouwen in deze vorm van dialoog”, zeggen de actievoeders. “We hopen hierop verder te bouwen in de toekomst.”
Ze zijn wel “verontwaardigd” dat rector Van de Walle tijdens het gesprek met Benhaddou de actievoerders uitnodigde tot een apart gesprek. “De bemiddelaar was hier zelf niet van op de hoogte. Wij zijn in de war.”
Ze vragen meer tijd. “Ons vertrouwen in een één op één communicatie met de rector is verder geschaad. We willen de voorwaarden van het gesprek bepalen en moeten bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting. Maar in de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar.”
Bert Staes
Bert Staes

Imam Benhaddou ingeschakeld 

Een groep bezetters heeft zaterdagmiddag een gesprek met Khalid Benhaddou buiten aan het Ufo-gebouw. De bekende imam werd gevraagd door rector Rik Van de Walle om naar het bezette gebouw te gaan en kreeg een mandaat om in gesprek te gaan met de bezetters. Dat bevestigt een woordvoerder van de UGent. Na afloop wordt er teruggekoppeld. Van de Walle wil zondag zelf ook in gesprek gaan met de bezetters, laat hij weten. De bezetters reageerden nog niet op de uitnodiging. De formele procedure voor een gedwongen uitzetting van het gebouw is nog niet opgestart en on hold gezet in afwachting van het gesprek.
Bert Staes
Bert Staes

Rector komt naar bezet gebouw

Rector Rik Van de Walle stelt voor om zondagmiddag naar het Ufo-gebouw komen om in gesprek te gaan met de actievoerders en studenten. Dat laat een woordvoerder van de UGent weten. "Ik vond en vind het belangrijk om de kansen op interne dialoog maximaal open te houden. Ik ben dan ook bereid om morgen, zondag 26 mei 2024, met jullie in gesprek te gaan in het Ufo", klinkt het in een verklaring van Van de Walle. De rector is momenteel op dienstreis in Zuid-Korea, maar zal morgen in Gent zijn.
Bert Staes
Bert Staes
Bert Staes
Bert Staes

Deurwaarder langsgekomen

Zaterdagmiddag is een deurwaarder langsgekomen in het bezette gebouw van de UGent om vast te stellen dat de studenten niet vertrekken. De volgende stap is een officieel verzoekschrift tot ontruiming bij de rechtbank, maar die stap is nog niet gezet, bevestigt een woordvoerder van de UGent. Een ontruiming zal waarschijnlijk nog niet voor meteen zijn.
Bert Staes
Bert Staes

“We weten niet wanneer de politie komt”

De actievoerders zeggen dat ze niet weten wanneer de politie zal opdagen om het UGent-gebouw te ontruimen. Ze roepen sympathisanten op om in het gebouw te blijven. “We willen blijven en we hebben zo veel mogelijk mensen nodig om te vermijden dat de politie ons weg komt halen. Het zal waarschijnlijk niet vandaag zijn, maar we weten niet wanneer wel.”
Bert Staes
Bert Staes

Studenten: “We zijn niet van om te vertrekken”

“Dit is dag 20 van deze actie. En we zijn niet van plan om te vertrekken, mocht dat nog niet duidelijk zijn.” Een van de actievoerders geeft een ‘briefing’ met tips en mogelijke juridische gevolgen voor enkele honderden sympathisanten die zijn opgedaagd in het bezette UGent-gebouw. Er klinkt luid applaus. Er klinkt veel kritiek op de beslissing van rector Rik Van de Walle. “We hebben beslist om zijn ultimatum van 12 uur niet te respecteren. Jullie zijn welkom om hier ook te blijven, maar wees voorbereid op de mogelijke gevolgen.”
Bert Staes
Bert Staes
Buiten aan het Ufo en het rectoraat van de UGent zijn de sporen van de wekenlange acties goed te zien.
Bert Staes
Bert Staes

Geen aanzet om te vertrekken

Binnen in het bezette UGent-gebouw klinkt een rustig geroezemoes. Aan de ene kant zitten studenten aan lange tafels te blokken. Elders staat gratis ontbijt en koffie opgesteld. Er speelt Palestijnse muziek. Terwijl ouders ongerust hun kinderen komen opzoeken nadat beelden van de actie in Gent vrijdag te zien waren op alle websites en televisiejournaals, ritst even verder iemand een tentje open en stamelt een andere student zachtjes ‘goeiemorgen’. Ze zijn hier duidelijk nog niet van plan om te vertrekken.
Bert Staes
Bert Staes

Studenten blijven gebouw bezetten

De studenten zijn duidelijk niet van plan om het Ufo-gebouw van de UGent te ontruimen. Zaterdagochtend staan in de inkomhal van het gebouw nog tientallen tenten. Rector Rik Van de Walle gaf de studenten een eerste deadline: zaterdag om 12 uur moest het gebouw na drie weken bezetting ontruimd zijn. Als die deadline verstrijkt zonder reactie, zal de UGent naar de rechtbank stappen voor een formeel uitzettingsbevel.
Bert Staes
Bert Staes

UGent vraagt gebouw te verlaten tegen 12 uur

De UGent heeft vrijdagavond per mail en fysiek een schriftelijke aanmaning tot ontruiming van de universiteit overgemaakt aan de bezetters. Dat meldt De Standaard. Ze krijgen de tijd tot zaterdagmiddag 12 uur om het gebouw te ontruimen. Dan zal een deurwaarder de situatie vaststellen. Respecteren ze die deadline niet, zullen er verdere stappen ondernomen worden, klinkt het bij de UGent. De volgende stap is een verzoekschrift tot ontruiming, gericht aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent. De activisten zelf zijn voorlopig nog steeds van plan om in het Ufo te blijven.
Bert Staes
Bert Staes

Socialistische vakbond ACOD verzet zich tegen de plannen voor ontruiming

 "Een ontruiming zorgt alleen maar voor verdere escalatie", klinkt het bij ACOD. Het verzet van de vakbond komt er nadat de rector van de UGent vrijdag beslist heeft om een einde te maken aan het pro-Palestijnse studentenprotest.
"De reactie van de rector is verregaand in vergelijking met wat er gebeurd is", zegt Tim Joosen van socialistische vakbond ACOD. "Als vakbond kunnen wij ons niet bij de ontruiming neerleggen. We willen dat de actie vreedzaam voortduurt en we roepen de rector op om in dialoog te gaan met de bezetters."
"De meerderheid van de studenten voert op een correcte manier protest. Sommigen kuisen zelf het UFO-gebouw. Wij willen niet dat de acties van enkele individuen worden aangegrepen om de volledige groep van vreedzame actievoerders te viseren." De ontruiming van het UFO-gebouw die er zit aan te komen, vindt de vakbond geen goed idee. "Dat zal alleen maar leiden tot een verdere escalatie en meer geweld."
Bert Staes
Bert Staes

Gentse schepen roept rector UGent op om in dialoog te gaan met studenten

De Gentse schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) roept de rector van de UGent op om in dialoog te gaan met de studenten. Haar oproep komt er nadat de universiteit vrijdag beslist heeft om een einde te maken aan het pro-Palestijnse studentenprotest.
Vrijdagochtend breidde het studentenprotest aan de UGent uit naar het rectoraat. De Gentse politie arresteerde een tiental activisten en rector Rik Van de Walle wil alle gebouwen, ook het bezette UFO-gebouw, laten ontruimen. Maar achter die beslissing staat schepen voor studentenaangelegenheden Hafsa El-Bazioui (Groen) niet. "Dit is voor niemand goed. In Gent lossen we dingen op door te praten." Als schepen voor studentenaangelegenheden wil ze zich laten horen.
El-Bazioui vindt de escalatie betreurenswaardig. Daarom roept ze de rector op om in dialoog te gaan met de studenten. "Dialoog werkt altijd. Wekenlang was er vreedzaam protest aan de Gentse universiteit door honderden studenten. Velen zijn bezorgd na de escalatie en de bestuurlijke arrestaties vandaag. We houden het nauwlettend in het oog", zegt El-Bazioui. 
Max Dedulle

Wat nu?

Hoewel de rector hen daar het bevel toe gaf, zijn de activisten niet van plan om snel te vertrekken. Wel hebben ze intussen hun tenten weggehaald van het rectoraat. Het protest concentreert zich opnieuw in het Ufo, en daar lijkt het nog wel even door te gaan.

De activisten 'manu militari' uit het gebouw verwijderen, is trouwens nog lang niet aan de orde. Daarvoor moet de Rechtbank van Eerste Aanleg eerst een uitzettingsbevel uitvaardigen, dat door een gerechtsdeurwaarder ter plaatse moet worden aangeplakt. Pas als het gebouw niet binnen het uur na die aanplakking is ontruimd, kan de uitzetting gebeuren met politiebijstand. Maar dat hele proces kan nog dagen duren.
Bert Staes
Bert Staes

Studenten ontkennen dat ze geweld gebruikten

De studenten willen nog niet zeggen of ze de gebouwen van de UGent vrijwillig gaan verlaten of niet. Ze ontkennen in een reactie dat ze geweld gebruikt hebben vrijdagochtend en betichten rector Rik Van de Walle van leugens.
"We zijn op een vreedzame manier het rectoraat binnen gegaan en riepen slogans om onze stem te laten weerklinken. De security heeft ons de weg versperd, wat leidde tot een schermutseling tussen een actievoerder en een security-lid. De security begon buitenproportioneel geweld te gebruiken en duwde zelfs een student tegen de grond."
"Dat de rector ons nu op basis van leugens wil uitzetten terwijl hij zelf niet in het land is, is in lijn met zijn wereldvreemde beleid. Het is nu duidelijk aan welke kant de rector staat en waar hij de lijn trekt. Genocidaal geweld kan door de beugel, een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid vindt hij ‘onaanvaardbaar’."
Bert Staes
Bert Staes

Bestuurlijk aangehouden

De tien activisten die vrijdagvoormiddag het rectoraat van de UGent zijn binnengetreden, zijn bestuurlijk aangehouden op basis van openbare ordeverstoring en weigering van identificatie. Dat meldt de politie van Gent. Ze verblijven maximaal twaalf uur in de cel. Eén persoon was betrokken bij geweld tegenover vier personen. Het gaat om een veiligheidsagent en drie andere personeelsleden. Hij is niet gerechtelijk gearresteerd.
Max Dedulle

UGent gaat einde maken aan bezetting: "Grenzen van redelijkheid en legitiem protest zijn ver overschreden"

De UGent zal een einde maken aan de bezetting door ruim 300 pro-Palestijnse activisten van een universitair gebouw en de omgeving rond het rectoraat. Dat laat rector Rik Van de Walle weten aan Belga. Vrijdagochtend hebben enkele activisten het rectoraat betreden en trokken ze door bureaus. Daarbij zijn strubbelingen onstaan met veiligheidsagenten en UGent-personeel.
"Aan en in het rectoraat zijn we vandaag niet alleen met ernstig vandalisme en grote materiële schade geconfronteerd maar ook met geweld waarvan meerdere UGent-medewerkers het slachtoffer zijn geworden", zegt rector Rik Van de Walle.
Voor de bezetting van het Ufo is nooit toelating gegeven maar ze werd tot voor kort gedoogd. Er werden afspraken gemaakt met de activisten die volgens de rector niet zijn nagekomen. "Zoals het garanderen van de veiligheid van studenten, medewerkers en bezoekers. Vandaag is die afspraak manifest geschonden. De grenzen van de redelijkheid en van het legitieme protest zijn hiermee ver overschreden."

De rector heeft aan de juridische dienst van de universiteit gevraagd om het nodige te doen om de gebouwen te laten ontruimen.
Max Dedulle

Rector laat protest stilleggen

Volgens het persagentschap Belga heeft de UGent de bezetting van het rectoraat laten stilleggen. "De grenzen van de redelijkheid en legitiem protest zijn ver overschreden", zegt de universiteit in een eerste reactie. Dadelijk meer.