Foto: Getty Images

Parijs huldigt gigantisch waterbassin in om Seine te zuiveren voor start Olympische Spelen

In Parijs wordt een gigantisch waterbassin ingehuldigd dat moet helpen om de Seine te zuiveren. Die rivier speelt een belangrijke rol tijdens de Olympische Spelen, maar het water is momenteel te vervuild om in te zwemmen. Het is de bedoeling dat het nieuwe bassin tot wel 50.000 kubieke meter rioolwater opvangt.

De waterkwaliteit van de Seine is al lang een bekommernis. Het is sinds 1923 verboden om erin te zwemmen. Niet zo handig als je weet dat er komende zomer tientallen atleten de rivier induiken voor de disciplines openwaterzwemmen en triatlon tijdens de Olympische Zomerspelen. Het vervuilde water baarde de Britse triatleten zelfs zoveel zorgen dat ze de voorbije weken bergen yoghurt hebben gegeten om maag- en darminfecties te voorkomen. 

Het ziet er intussen naar uit dat de Britten hun bijzondere dieet mogen staken. Vanochtend wordt in de Franse hoofdstad, vlak bij station Austerlitz in het 13e arrondissement, een gloednieuw waterbassin in gebruik genomen dat moet helpen om het rivierwater te zuiveren.

3 jaar lang is er aan de ondergrondse mastodont gewerkt. Het bassin is meer dan 30 meter diep en 50 meter breed en kan tot wel 50.000 kubieke meter rioolwater opvangen – het equivalent van 20 Olympische zwembaden.

"Wanneer het hevig regent in Parijs stromen de riolen over en komt het vuile rioolwater – inclusief menselijke uitwerpselen – in de Seine terecht", duidt correspondent Frank Renout in De Ochtend op Radio 1. "Bedoeling is dat het regenwater vanaf nu naar het enorme ondergrondse bassin wordt geleid, zodat de riolen niet langer overstromen en er geen uitwerpselen meer in de rivier belanden."

Bekijk: in 2023 werden de ambitieuze plannen voor de Seine al aangekondigd

Videospeler inladen...

Te veel bacteriën

De hoop is groot dat de waterkwaliteit daarmee beduidend verbetert. Dat is nodig, want nu brengt zwemmen in de Seine gezondheidsrisico's met zich mee. "Je kan er buikgriep van krijgen, maar ook ernstige bacteriële infecties", weet Renout. "De milieuorganisatie Surfrider voert al sinds september vorig jaar elke 2 weken metingen uit, en bijna altijd zitten er meer bacteriën in het water dan wat volgens de Europese Unie als veilig wordt beschouwd."

Het project kost in totaal ruim 90 miljoen euro en maakt deel uit van een groter plan van maar liefst 1,4 miljard euro om de Seine weer toegankelijk te maken. "Zo zijn er waterzuiveringsinstallaties gebouwd en gerenoveerd, zijn de aansluitingen op de riolen verbeterd en mogen woonboten niet langer in de Seine lozen", aldus Renout. Bedoeling is dat in 2025 ook gewone mensen weer een duik in de rivier kunnen nemen. 

Foto: Getty Images

Meest gelezen