woensdag 22 augustus 2018 - Diepenbeek
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Niet iedereen trekt zich iets aan van het verbodsbord in Nietelbroeken. benny jans

Fietsroutenetwerk verboden terrein voor tweewielers

Sluiproute per ongeluk ook afgesloten voor fietstoeristen

Kortessem/Diepenbeek

Door het steeds drukkere verkeer op de grens van Hasselt, Diepenbeek en Kortessem zoeken tal van automobilisten er de laatste tijd naar alternatieve routes. Tussen de driehoek Verbindingslaan, E313 en Hasseltsesteenweg mag het verkeer daarom niet meer door de binnenstraatjes van Nietelbroeken rijden. Het verbod geldt uiteraard voor auto’s, maar ook voor fietsers. En dat is sneu, want ook het fietsroutenetwerk is daardoor verboden terrein voor tweewielers.

In het rustige groengebied tussen de verbindingswegen Hasselt-Kortessem, Kortessem-Diepenbeek en de E313 liggen tal van kleine straatjes. Ze slingeren door de velden van Nietelbroeken, met hier en daar een boerderij of enkele huizen. Niet meteen straten die gemaakt zijn voor druk gemotoriseerd verkeer.

Maar die auto’s zien ze in Nietelbroeken steeds meer: automobilisten die files en drukte op de grote wegen willen mijden zoeken – geleid door hun gps – steeds vaker soelaas op de binnenwegen.

Om dat tegen te gaan beslisten de betrokken gemeentes om het hele gebied om te toveren tot een zone ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’. Het verbod geldt op werkdagen, tijdens de spitsuren (tussen 7 en 9 en tussen 16 en 18 uur). De zone werd aangeduid met een zogenaamd F4-zonebord: een verkeersbord dat de doorgang verbiedt in beide richtingen voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers.

Fietsers verboden

En dat is wel een probleem, want de verbinding tussen knooppunten 138 en 236 van het fietsroutenetwerk loopt dwars door het voor fietsers verboden gebied. De route is trouwens niet alleen bij wielertoeristen populair, ook het woon-werkverkeer op de fiets, scholieren, en studenten die met de fiets naar Hasselt of Diepenbeek rijden maken gretig gebruik van de route.

Volgens de wetgeving is hun enige alternatief nu de gewestwegen te volgen, omdat het ‘binnendoor’ niet meer kan.

Maar er is hoop. Miet Jorissen, schepen van Mobiliteit van Kortessem, laat weten dat het nooit de bedoeling was ook de fietsers te weren. Patrick Hermans, burgemeester van Diepenbeek en in zijn gemeente bevoegd voor Mobiliteit belooft de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Er zullen nieuwe borden besteld worden, aldus Hermans. Fietsers zullen binnenkort dus weer op elk uur legaal binnendoor kunnen rijden tussen Hasselt, Kortessem en Diepenbeek. (bja)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws