Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u deze week absoluut niet missen

In zijn thuisland Frankrijk kijken de media en culturo's met argusogen naar Eddy de Pretto.Beeld REUTERS

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Madensuyu

Het was even wennen aan de wisseling van de macht ten huize Madensuyu. Op de vierde langspeler van het Gentse duo, Current, deelt niet langer de gitaar, maar een piano de lakens uit. Die verandering zorgt voor “een oververhitte vrijpartij tussen punk en neo-klassiek”, aldus onze recensent Sasha Van der Speeten. U bent bij deze meteen gewaarschuwd: de stormram die Madensuyu heet, is terug van weggeweest.

Lees hier het verhaal achter de 3000 handgemaakte cd’s van Madensuyu.

Op 22/2 in de Handelsbeurs, Gent, op 23/2 in Recyclart, Brussel, op 2/3 in NONA, Mechelen en 3/3 in 4AD, Diksmuide.

2. Eddy De Pretto

Hij heeft de naam van een schlagerzanger, maar zijn muziek schommelt tussen Franse chanson en hiphop. Het zou ons niet verbazen dat Eddy de Pretto genen deelt met Jacques Brel, Serge Gainsbourg, Stromae én Kanye West. In zijn thuisland Frankrijk kijken de media en culturo's met argusogen naar het fenomeen, en we durven wedden dat straks ook België overstag gaat. Eerst de Botanique in Brussel veroveren, u bent zijn volgende slachtoffer.

Lees hier ons interview met Eddy de Pretto.

Op 22/2 en 5/5 in de Botanique, Brussel. 

3. Le 77

Als u aan de Brusselse rapper Zwangere Guy vraagt wie 2018 zal kleuren, wijst hij zonder nadenken naar Le 77. Met hun net uitgebrachte debuutplaat Bawlers gooien rappers Peet en Félé Flingue en dj-producer Morgan hoge ogen met funky, levenslustige stuff. “Le 77 fungeert voor de Brusselse hiphop van 2018 als het soort smaakmaker dat Zwangere Guy het voorbije jaar was: een doortrapte, wereldwijze grapjas, streetwise en stoer maar ook ironisch en zelfrelativerend”, schreven we eerder. Volgens de geruchten op de straat is Le 77 live nóg beter dan op plaat.

Lees hier onze recensie van Bawlers van Le 77.

Op 22/2 in C12, Brussel.

4. Superorganism

Als u allergisch bent aan hypes zoekt u best dekking, want met Superorganism is er een band in het land die over tienduizenden tongen rolt. In de Botanique komt u te weten of de achtkoppige groep met bandleden uit alle windstreken – van Japan over Engeland tot Australië – méér heeft te bieden dan radiovriendelijke, okselfrisse psychpop. "Wij zijn het gestoorde gebroed van de YouTube-generatie", vertelde zaneres Orono Noguchi onlangs in De Morgen. Als hun livesessie bij Jools Holland een referentie is, zal Superorganism live niet tegenvallen.

Lees hier ons interview met Superorganism.

Op 19/2 in de Botanique, Brussel.

5. Hiele

Roman Hiele kent u van Hiele, de elektronicatovenaar die van bezweren zijn beroep maakte. Met de voorstelling Bin Frei kiest de Antwerpenaar voor een andere aanpak. Hiele verbleef een volledige maand in deSingel en componeerde een octofonisch stuk waarin colaratuursopraan Rolande Van Der Paal, licht en elektronica met elkaar in dialoog gaan. Het is vooralsnog gissen naar de uitkomst van het experiment, al durven we dit zonder twijfelen de geheimtip van de week te noemen.

Op 21/2 in deSingel, Antwerpen.

Hiele.Beeld RV

6. RY X & Brussels Philharmonic Soloists

Ry Cuming, ofte RY X, heeft geen zittend gat. Hij betoverde ons in het verleden met zijn band The Acid, ging onder de naam Howling een alliantie aan met beatbakker Frank Wiedemann van Âme, maar wanneer hij alleen is, als RY X, is de Australiër op zijn best. In de AB zal hij zijn porseleinen folk en ijle stem in de warme klanken van het Belgische symfonisch orkest Brussels Philharmonic Soloists wikkelen. Het kan haast niet anders: er zal magie in de lucht hangen.

Op 25/2 in de AB, Brussel.

7. Wand

Cory Hanson werkte zich in het verleden in het zweet bij Ty Segall en Mikal Cronin, maar met zijn band Wand probeert de Amerikaanse snarenplukker voorgoed de schaduw te verlaten. Hun recentste, derde release, Plum, bulkt van de rock met weerhaken die u in de audiobibliotheek naast Sonic Youth en Lightning Bolt kan terugvinden. Te ontdekken!

Op 24/2 in Muziekodroom, Hasselt.

8. Jamila Woods

Ze heeft een verleden bij soulduo M&O en werkte al samen met Chance The Rapper. Lefto nodigde Jamila Woods eind vorig jaar al uit in Gent en toen liet de zangeres uit Chicago een behoorlijke indruk na. We zijn benieuwd of haar soul en fusion uit de jaren zeventig de vorige maanden genoeg heeft gerijpt om ons helemaal omver te blazen.

Op 20/2 in Het Depot, Leuven.

9. Andrew Hung

Fuck Buttons is met onbetaald verlof, dus zag groepslid Andrew Hung een kans om het onder zijn eigen naam over een andere boeg te gooien. Op zijn solodebuut Realisationship keert Hung de knetterelectro van de Buttons de rug en gaat hij vreemd met lofi-pop. Wie Fuck Buttons té gaga vindt, moet het soloproject van Andrew Hung eens uitproberen.

Op 21/2 in NEST, Gent.

10. Lonely Dear

Emil Svanängen - de Zweed achter Lonely Dear - heeft als geen ander de kunst van het ontroeren onder de knie. Zijn muziek oogt breekbaar maar beschikt over stevige fundamenten, net zoals intimiteit en bombast kriskras door elkaar lopen. “Hij maakt slaapkamermuziek die klinkt als God’s orkest”, sprak het Britse medium The Quietus lovende woorden. Lonely Dear is twee keer in het land, ga hem zien.

Op 22/2 in STUK, Leuven en 23/2 in Kerk Sint-Denijs, Zwevegem.