Direct naar artikelinhoud
Bouwen

Bouwfederatie vindt nieuwe isolatienormen contraproductief, experts nuanceren

Extra ­isolatie maakt het steeds ­complexer om isolatie en ventilatie op elkaar af te stemmen, waarschuwt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw.Beeld Engie Electrabel

Te streng, contraproductief en slecht voor het milieu. De Vlaamse Confederatie Bouw maakt brandhout van de nieuwe isolatienormen. "Het fabriceren van het isolatiemateriaal vraagt meer energie dan je ooit zal kunnen besparen."

Binnenkort zien we overal nieuwbouwwoningen opduiken met gigantische muren en kleine ramen waar het bovendien bij het minste straaltje zon meteen veel te warm wordt. Dat is het doem­scenario waar Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw voor ­waarschuwt. De grote schuldige in dat verhaal is de nieuwe isolatienorm – S31 in het vakjargon – waar alle nieuwe woningen vanaf 1 januari van dit jaar aan moeten voldoen.

“Met deze nieuwe, strengere norm is een grens bereikt”, zegt hij. “Het fabriceren van het isolatiemateriaal dat je voor een nieuwbouwwoning nodig hebt, vraagt meer energie dan je ooit door de plaatsing ervan zal kunnen besparen.” 

Wooncomfort

Bovendien dreigt die extra isolatie volgens Dillen ten koste te gaan van het wooncomfort. “Door de strengere normen wordt het steeds complexer om isolatie en ventilatie op elkaar af te stemmen”, waarschuwt hij. Lukt dat niet of onvoldoende, dan warmt zo’n nieuwbouwwoning veel te snel op. Een zonnige winterdag of een feestje met behoorlijk wat aanwezigen kan genoeg zijn om de temperatuur de hoogte in te jagen. “En dan gaan mensen ramen openzetten om de temperatuur onder controle te houden. Erg energie-efficiënt lijkt me dat niet.” 

Voor de Vlaamse Confederatie Bouw is het dan ook duidelijk. De nieuwe isolatienorm moet ­minstens geëvalueerd en liefst ook bijgestuurd worden. Maar daar heeft minister Tommelein weinig oren naar. “De nieuwe norm is in oktober vorig jaar door de drie Vlaamse regeringspartijen samen vastgelegd”, klinkt het. “Het zou van weinig visie getuigen om er na amper een paar maanden al weer aan te sleutelen.” 

Energieneutraal

Tommelein is niet de enige die het toekomstbeeld van Dillen minstens een beetje overdreven vindt. “Het is perfect mogelijk om een energieneutrale woning te bouwen waar het niet te warm wordt”, reageert Katie Lammens, voorzitter van het Netwerk Architecten Vlaan­deren. “Maar dan moet je daar wel rekening mee houden in je ontwerp en een goed ventilatiesysteem voorzien.” Ook de claim dat de nieuwe isolatienorm meer energie kost dan bespaart, wordt tenietgedaan. De diensten van Arnold Janssens, hoogleraar bouwfysica aan de UGent, bogen zich over de energiekost van isoleren. “Volgens onze berekeningen duurt het, met de huidige normen, tien jaar om de energie terug te verdienen die je in het isoleren van je woning investeert. Het heeft dus wel degelijk zijn nut.” 

‘Het is perfect mogelijk om een energieneutrale woning te bouwen waar het niet te warm wordt’
Katie Lammens, voorzitter Netwerk Architecten Vlaanderen

Al zijn er ook bij de experts bedenkingen bij de overdreven focus die door de nieuwe normen op isolatie komt te liggen. “De isolatiewaarde is maar één aspect bij het bepalen van het energieprestatiepeil van een woning”, zegt Janssens. Ook het gebruik van hernieuwbare energie of de energie-efficiëntie van de aanwezige apparaten spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. “Maar door de strenge isolatie-eisen is er minder vrijheid om daar op in te zetten”, vindt Janssens. “Zelfs een perfect geïsoleerd huis is daarom niet per se ­energie-efficiënt”, vult Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck aan. “Veel hangt ook af van het gedrag van de bewoners.” 

Daarom pleit de  bouwmeester ervoor te kijken naar het reële energieverbruik in plaats van te goochelen met allerhande isolatiecertificaten. “Beloon de mensen die weinig energie verbruiken en bestraf diegene die het niet goed doen.” Ook de ligging van een woning zou volgens Van Broeck veel zwaarder moeten doorwegen. “Een vrijstaande passiefwoning, geïsoleerd volgens de nieuwste norm, heeft nog steeds een veel hogere ecologische voetafdruk dan een niet-geïsoleerde 19de-eeuwse rijwoning in de stad. Als we echt milieuwinst willen maken, moeten we daarop inzetten. Dat is veel belangrijker dan die twee extra centimeter rotswol in de muur.”