Luister naar

Verplicht tot mensenrechten

Nieuws
Tot nu toe is het niet gelukt in VN-verband bedrijven te verplichten om mensenrechten te respecteren. Deze week is er een nieuwe kans.
Anne-Marie Mineur
maandag 23 oktober 2017 om 03:00
Vier jaar geleden kwamen de verschrikkelijke beelden van Rana Plaza alle Europese woonkamers binnen. Ruim elfhonderd mensen vonden de dood als gevolg van het instorten van dit fabriekscomplex in Bangladesh.
Vier jaar geleden kwamen de verschrikkelijke beelden van Rana Plaza alle Europese woonkamers binnen. Ruim elfhonderd mensen vonden de dood als gevolg van het instorten van dit fabriekscomplex in Bangladesh. ap / Wong Maye

Dat winstverwachtingen en economische groeicijfers niet de enige weg zijn naar geluk voor iedereen, is al een poosje bekend. Deze week hebben we de kans om flink meters te maken naar een VN-verdrag dat bedrijven verplicht mensenrechten te respecteren. Vooralsnog lijken de Europese regeringen niet geneigd hierin een glansrol te pakken. Dat is jammer, want er staat veel op het spel.

Vier jaar geleden kwamen de verschrikkelijke beelden van Rana Plaza alle Europese woonkamers binnen. Ruim elfhonderd mensen vonden de dood als gevolg van het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh, waar de kleding werd gemaakt die overal in de Kalverstraat te koop is. De verschrikkelijke ramp vestigde de aandacht op een vraag die al vele jaren op tafel lag, namelijk in hoeverre multinationals aansprakelijk te stellen zijn voor schendingen van arbeidsrechten, mensenrechten en milieu, zowel in hun eigen fabrieken als ook onder hun toeleveranciers.

geen uitzondering

De gebeurtenissen in Bangladesh zijn helaas bepaald geen uitzondering. Een ander bekend voorbeeld is de hevige milieuschade die Shell toebracht aan Nigeria als gevolg van lekkages in oliepijpen. De gevolgen voor de leefomgeving en de gezondheid van de lokale bevolking waren enorm. Maar de juridische mogelijkheden voor schadevergoeding zijn zeer lastig. De rechtszaken hierover lopen nog steeds.

In de afgelopen tientallen jaren hebben multinationals hun producten vooral massaal daar laten maken waar de kosten het geringst waren, bijvoorbeeld omdat de lonen laag waren en wetten ter bescherming van het milieu niet of nauwelijks aanwezig. Onder het neoliberale adagium ‘meer handel leidt tot meer productie, meer werkgelegenheid en meer welvaart’ kreeg het bedrijfsleven vrij baan. Van bindende internationale verdragen ter bescherming van mens en milieu is tot nu toe geen sprake geweest.

Dat was overigens niet bij gebrek aan pogingen daartoe. Het meest bekend zijn de richtsnoeren voor bedrijven en mensenrechten van de Verenigde Naties uit 2011, tot stand gekomen onder leiding van Harvard-professor John Ruggie. Er was onvoldoende politiek draagvlak om te komen tot bindende regels, maar dit zogeheten Ruggie Framework heeft wel verwoord waar de verplichtingen voor multinationale ondernemingen ten aanzien van mens en milieu uit zouden moeten bestaan. Het framework is een grote stap voorwaarts. Voorbeelden als Rana Plaza heeft het echter tot op heden niet weten te voorkomen.

In 2014 namen Ecuador en Zuid-Afrika het initiatief tot een bindend verdrag dat bedrijven moet verplichten er alles aan te doen om mensenrechtenschendingen in hun productieproces te voorkomen. Na twee jaar verkennende besprekingen zal deze week onderhandeld worden over de tekst van het verdrag. Het verdrag moet de drie principes van John Ruggie implementeren: overheden moeten mensenrechten beschermen, bedrijven moeten ze respecteren en burgers moeten er hun recht mee kunnen halen.

passieve houding

In zijn vrijhandelsverdragen wil de Europese Commissie geen bindende afspraken opnemen om mensenrechten te garanderen. Desondanks laat de Commissie niet na erop te hameren dat mensenrechten de kern vormen van de Europese waarden. Niets ligt dus meer voor de hand dan dat de Commissie in Genève haar tot dusver passieve houding achterwege laat. Het Europees Parlement heeft daar meermalen op aangedrongen. Deze week is beslissend om recht te doen aan diegenen die de prijs betalen van geglobaliseerde wereldhandel. De Europese Commissie en de lidstaten zouden hierbij op de eerste rij moeten zitten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.