© Photo News

“Opnieuw ons voetbal spelen in Genk”

Lelijke match, bekroond met een lelijk doelpunt. Club Brugge-Antwerp was geen wedstrijd voor liefhebbers. Wel was het een fysieke slag waar bonkige spitsen en verdedigers boven zich uit groeiden en creatievelingen collectief onzichtbaar waren. Antwerp won het worstelduel op punten, maar het was wel de thuisploeg die op ongekende wijze -nooit kon Club het voetbal van Leko brengen- met de punten ging lopen. Club telt nu acht punten voorsprong op nummer twee in de stand, de grootste voorsprong in twaalf jaar.

Guillaume MAEBE

Heeft hij het in zijn tijd bij Club Brugge ooit gedaan? Obbi Oulare trok iets na het halfuur een sprint van zo’n dertig meter richting Saulo Decarli. Een spurt die hij afrondde met een perfecte tackle, net op tijd om de bal uit de voeten van de Zwitser te jagen. Een geweldige inspanning en dat alleen maar om de Brugse opbouw te verstoren. “Wow”, klonk het op de perstribune en ver daarbuiten. Oulare, bij Zulte Waregem nog een gebrek aan werklust verweten, zorgde hier eventjes voor de defensieve actie van de match. Na negentig minuten voetbal stond hij nog steeds vol energie rond te springen. Diezelfde Oulare die bij Club Brugge wegens een gebrek aan conditie amper een volledige wedstrijd kon uitspelen.

Drie Bruggelingen ondermaats

De Club Brugge - Antwerp gisteren was een wedstrijd voor Oulare. Bonkige, krachtige spelers die zich fysiek konden uitleven. “We hebben een groot gevecht gezien, maar geen groot spektakel”, vatte Antwerp-coach Laszlo Bölöni het samen. Club - Antwerp was eigenlijk ronduit lelijk. Met geen goed voetbal, maar wel met veel strijd en zeven gele kaarten. Het doelpunt van Decarli, een intikker na een afgeweken trap die van de lijn werd gekeerd, paste in dit geheel. De schuldige hiervoor? Enerzijds Antwerp dat de wedstrijd verwarde met een partijtje catch, anderzijds Club Brugge dat geen antwoord vond op het stugge stamnummer één. Stefano Denswil: “Ze zijn niet bang voor duels en dat hebben ze laten zien.” Ruud Vormer: “We hadden zo’n wedstrijd verwacht, maar dat het zo extreem ging zijn, wisten we nu ook weer niet.”

Ivan Leko was er zelfs wat het hart van in. “We hebben ons voetbal niet kunnen spelen”, zuchtte de trainer van Club Brugge. “Dit was echt een moeilijke overwinning. Voor rust waren we nog dominant, maar na de pauze veranderde de match helemaal. Antwerp is een ploeg die heel dicht op de tegenstander zit, daarom moet elke beweging die je maakt en elke pass die je van achteruit geeft perfect zijn. Dat was het lang niet.” Ethan Horvath mocht dan wel voor het eerst in vier competitiematchen de nul houden, teleurstellend was wel dat de creatieve spelers van Club Brugge verdronken in het moeras. Na enkele zeer goede weken zaten Hans Vanaken en Emmanuel Dennis helemaal niet in de match. Ook de lichtvoetige Dion Cools gaf niet thuis. “Twee, drie spelers bleven onder hun niveau”, aldus Leko. “Dat kan gebeuren, maar je moet er dan wel eerlijk en kritisch over zijn. Alleen winnen is niet genoeg.”

Naar Genk om opnieuw te voetballen

Club telt na elf matchen nu dertig punten, in de stand staat het al acht punten voor op Charleroi, tweede in de stand. Zo’n grote voorsprong heeft blauw-zwart al niet meer gehad sinds mei 2005, dik twaalf jaar geleden. Toen was er nog geen sprake van een play-offsysteem en een halvering van de punten, maar dat neemt niet weg dat nu al dromen van een nieuwe titel verboden is. “We hebben 30 op 33, maar ik zie na vandaag vooral nog veel ruimte voor progressie”, vertelde Leko. “Antwerp mag dan wel een ploeg zijn die zijn plaats heeft in PO1, ik kijk nu al uit naar woensdag, naar onze match op Genk. Dat is een kans om opnieuw ons eigen voetbal te brengen. Ik ben trots op ons resultaat, onze mentaliteit en al hetgene wat we de afgelopen drie maanden gerealiseerd hebben, maar de drang om opnieuw goed voetbal te tonen, is bij mij echt groot.” Gelukkig heeft het Jan Breydelstadion een groot scorebord, je zou durven denken dat Leko gisteren in het verliezende kamp zat.

Club Brugge: Horvath (6), Decarli (7), Mechele (7), Denswil (6), Cools (7), Vormer (4), Vanaken (6), Nakamba (4), De Bock (7), Moraes (6), Dennis (5).

Antwerp: Bolat (6), N’Diaye (5), Sall (6), Batubinsika (5), Corryn (5), Haroun (4), Hairemans (6), Borges (6), Rodrigues (5), Owusu (6), Oulare (6).

Vervangingen: 64’ Corryn door Yatabaré (4), 66’ Cools door Palacios (5), 70’ Dennis door Vossen (6), 73’ Owusu door Ardaiz (6), 77’ N’Diaye door Dequevy (-), 78’ Vanaken door Refaelov (-).

Doelpunten: 35’ Decarli 1-0.

Gele kaarten: 10’ Corryn, 21’ Hairemans, 41’ Rodrigues, 45’ Decarli, 45’ Oulare, 59’ Wesley, 69’ Yatabaré.

Toeschouwers: 27.610.

Scheidsrechter: Lawrence Visser (7).