Donald, Melania en Barron Trump op de begrafenis van Ivana Trump, Donald Trumps ex-vrouw, in juli 2022.
Foto: Getty Images

Barron Trump (18) wordt dan toch geen kiesman op de Republikeinse conventie komende zomer

Barron Trump (18) zal dan toch geen kiesman zijn op de Republikeinse Conventie in juli. Dat heeft het kantoor van zijn moeder Melania Trump laten weten. "Helaas zal hij niet deelnemen vanwege andere verplichtingen", zo luidt het. Enkele dagen geleden raakte bekend dat de Republikeinse partij in Florida Barron Trump geselecteerd had als kiesman voor de conventie. Daar zal zijn vader Donald Trump officieel aangeduid worden als presidentskandidaat.

Woensdagavond publiceerde de Republikeinse partij van Florida een lijst met de namen van alle afgevaardigden die op de Republikeinse Conventie hun stem zullen uitbrengen voor de presidentskandidaat. Een opvallende naam op die lijst: Barron Trump (18), de jongste zoon van ex-president Donald Trump. Die zal op de conventie officieel worden aangeduid als Republikeins presidentskandidaat.

Barron Trump is de jongste - maar met zijn 2,01 meter allesbehalve de kleinste - zoon van Donald Trump. In maart werd hij 18 jaar, volgende week studeert hij af van de middelbare school. Tot nu toe bleef hij grotendeels uit de publieke en politieke schijnwerpers. Hij zou dus afgevaardigde of 'kiesman' worden voor de staat Florida op de Republikeinse Conventie in juli in Milwaukee, in de staat Wisconsin.

Wat zijn kiesmannen?

Tijdens de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen strijden de kandidaten binnen elke partij om de afgevaardigden of kiesmannen van hun partij. Dat zijn de personen die op de partijconventies hun stem uitbrengen voor de kandidaat die een voorverkiezing gewonnen heeft.

Elke staat - afhankelijk van het bevolkingsaantal - heeft een vooropgesteld aantal kiesmannen. De Republikeinse kandidaten voor het presidentschap hebben gestreden om 125 Republikeinse kiesmannen in Florida. Bij de voorverkiezingen van Florida wist Donald Trump eenvoudig te winnen met 81,2 procent van de stemmen.

In totaal moet een Republikeinse presidentskandidaat 1.215 Republikeinse kiesmannen winnen om de nominatie binnen te halen. Trump heeft - met nog 9 verkiezingen te gaan - al 2.016 kiesmannen gewonnen.

Gisteren liet het kantoor van moeder Melania Trump echter weten dat Barron dan toch niet zal dienen als kiesman op de Republikeinse Conventie. "Hoewel Barron vereerd is dat hij als afgevaardigde is gekozen door de Republikeinse Partij van Florida, moet hij helaas afzien van zijn deelname wegens eerder toegezegde verplichtingen", klinkt het in de mededeling.

De Republikeinse partij van Florida reageerde niet onmiddellijk op vragen over de afzegging van Barron Trump. De woordvoerder van Donald Trumps verkiezingscampagne verwees door naar het kantoor van Melania Trump. Ook daar is er voorlopig geen commentaar over wat die eerder toegezegde verplichtingen dan zijn.

Donald Trump: "Hij houdt wel van politiek"

Enkele uren voor de mededeling van het kantoor van Melania Trump had Donald Trump het in een radio-interview nog over zijn jongste zoon. Daarin leek hij te suggereren dat Barron hem soms politiek advies gaf.

Het is best grappig. Soms zegt hij tegen mij: ‘Papa, dit is wat je moet doen.’

 

Donald Trump over zijn zoon Barron

"Hij is echt een geweldige leerling geweest. En hij houdt wel van politiek", zei Trump op Talk Radio 1210 WPHT in Philadelphia. "Het is best grappig. Soms zegt hij tegen mij: 'Papa, dit is wat je moet doen.'" Trump noemde zijn jongste zoon ook "knap" en "aan de lange kant".

Jarenlang afschermd door Melania

Barron Trump is het enige kind van Melania en Donald Trump. Melania heeft zijn privacy altijd fel bewaakt, ook tijdens Trumps ambtstermijn. Na de verkiezing van Trump in 2016 bleef Barron in New York om er zijn schooljaar af te werken. Pas in 2017 - op 11-jarige leeftijd - nam hij intrek bij zijn familie in het Witte Huis, in Washington D.C.

Barron ging vervolgens naar een privéschool in Maryland en verscheen nauwelijks in het openbaar. Volgende week, op 17 mei, studeert hij dus af van een privéschool in Palm Beach, in Florida. Daar studeert hij sinds de Trump-familie is teruggekeerd naar Florida.

De rechter op het zwijggeldproces van Donald Trump in New York heeft eerder beslist dat er op 17 mei geen zitting zal zijn, zodat Trump de diploma-uitreiking van zijn zoon zou kunnen bijwonen.

Melania Trump en Barron Trump in 2020, hij was toen 15 jaar.
Foto: Getty Images

Halfbroers en halfzussen

Donald Trump Jr., Eric Trump en Tiffany Trump, twee halfbroers en een halfzus van Barron Trump, zullen wel afgevaardigden zijn op de Republikeinse Conventie in Milwaukee. Zeker Donald Jr. en Eric zijn in de Verenigde Staten bekende figuren op zich geworden. Ze speechten ook tijdens de Republikeinse Conventie in 2016.

Ivanka Trump, Trumps oudste dochter, zal niet deelnemen aan de Republikeinse Conventie. Tijdens de ambstermijn van haar vader werkte ze voor hem in het Witte Huis. Sinds Trumps vertrek uit het Witte Huis houdt ze zich afzijdig van diens politieke activiteiten.

Melania Trump heeft zich tot nu toe nog niet veel laten zien tijdens Trumps verkiezingscampagne. Trump heeft daarover gezegd dat ze hem zou vergezellen naarmate de campagne meer op kruissnelheid komt.

Meest gelezen