Direct naar artikelinhoud
NieuwsZonnecrèmes

Testaankoop geeft vier zonnecrèmes een onvoldoende, Kruidvat is het ‘fundamenteel oneens’

Smeren is belangrijk, maar niet alle zonnecrèmes scoren even goed.Beeld Kristof Pieters

Vier van de tien lichaamszonnecrèmes met factor 50 en 50+ die Testaankoop heeft getest voldoen niet. Dat zegt de consumentenorganisatie. De zonnecrèmes bieden niet de bescherming tegen de zon die ze beweren. Volgens Kruidvat zorgt Testaankoop voor verwarring bij de consumenten.

Voor drie producten gaat het om onvoldoende bescherming tegen uv B-stralen: de Nivea Sun Kids ultra protect & play SPF 50+, Solait (Kruidvat) Hydra 24h sunmilk SPF 50 en Cien Sun (Lidl) Kids sun protect cream SPF 50. Uit de testen blijkt dat ze maar een beschermingsfactor 30 bieden. Eén product biedt onvoldoende bescherming tegen uv A-stralen: Decathlon Roll on solairesun mineral SPF 50+.

Testaankoop testte in totaal 22 producten die beschikbaar zijn op de markt. Twee producten die slecht scoorden in eerdere tests zijn nog altijd te koop: Bioderma Photoderm Lait Ultra SPF 50+ en Biosolis Kids Zonnemelk SPF50+.

Testaankoop raadt alle zes deze producten af. “Wanneer zonnecrèmes niet de bescherming bieden die ze beloven, kun je sneller verbranden en verhoogt het risico op huidkanker. Wie ze toch in huis heeft en wil blijven gebruiken, zal vaker moeten smeren dan met een goed scorende zonnecrème met factor 50 of 50+”, zei de organisatie dinsdag. Ze heeft ook alle resultaten doorgestuurd naar de FOD Volksgezondheid.

Kruidvat is het “fundamenteel oneens” met de publicatie van de test van Testaankoop, schrijft de winkelketen in een persbericht. Kruidvat spreekt tegen dat de Solait zonnecrème in de praktijk een lagere beschermingsfactor zou hebben. “Dat staat haaks op uitkomsten van onderzoeken die Kruidvat door erkende laboratoria heeft laten uitvoeren”, klinkt het. Hierbij is dezelfde methodiek gehanteerd als door Testaankoop. Testen met exact hetzelfde product lieten een SPF zien die ruim boven factor 50 ligt.”

Een onafhankelijk veiligheidsexpert heeft zowel de testen van Testaankoop als die van Kruidvat tegen het licht gehouden. De conclusie is dat alle onderzoeken juist zijn uitgevoerd.

Kruidvat roept Testaankoop en de FOD Volksgezondheid op om een einde te maken aan deze situatie en te komen tot gezamenlijke, eensluidende afspraken over de manier van testen van zonbeschermingsproducten.

Milieu-impact

Naast de effectiviteit analyseerde Testaankoop ook de milieu-impact van zonnecrèmes op basis van verschillende aspecten, zoals de toxiciteit en afbreekbaarheid van ingrediënten, hoeveel crème er aan de binnenkant van de verpakking blijft plakken en de samenstelling van de verpakking. Van de 22 producten die ondertussen al zijn geanalyseerd, scoorden er slechts vijf relatief goed.

Weleda Edelweiss Sunscreen Lotion Sensitive SPF 50 kreeg de beste score dankzij de milieuvriendelijke ingrediënten.