Direct naar artikelinhoud
Review

Wat meer 'cojones' had 'Make Belgium Great Again' deugd gedaan

Frances Lefebure mag in Make 'Belgium Great Again' wat meer lef tonen.Beeld Make Belgium Great Again

Kan VTM België beter maken? Als Make Belgium Great Again wat meer zijn tanden zou laten zien, zou de kans een pak groter zijn.

Een beetje naïviteit kan geen kwaad en zou de wereld wellicht een beetje mooier kunnen maken. Maar je kan ook te naïef zijn, zoals de makers van Make Belgium Great Again toen ze beslisten een autoverkoper aan te pakken die parkings afdweilt om zijn visitekaartjes tussen de ruiten te stoppen. Met een list lokten ze de verkoper weg, om zijn auto vervolgens vol te plakken met zijn eigen kaartjes. De verkoper was wat verbouwereerd, ja, toen hij terugkwam, maar na wat trekwerk reed hij fluks weg.

Zou hij hierna nog kaartjes uitdelen? "Ik denk niet dat hij dit nog zal doen", zei iemand. "Deze autoverkoper zal in het vervolg wel twee maal nadenken", opperde Frances Lefebure. Ja hoor, ik denk het ook. Die man heeft er wellicht nog altijd nachtmerries van. 

Wat als Make Belgium Great Again dit wat verder had gedreven? Als het minister Joke Schauvliege (CD&V) had geconfronteerd met een zoveelste loos gebleken ballonnetje om deze praktijk te verbieden? Als men die man nog wat zotter had gemaakt met al zijn kaartjes, en hem vervolgens geconfronteerd had met zijn ergerlijke hobby?Ja, misschien had hij dan wel twee keer nagedacht voor hij naar de volgende parking reed. 

Wie de ambitie heeft dingen in beweging te brengen en de maatschappij te veranderen, hoe klein ook, moet zijn tanden durven laten zien en af en toe eens goed doorbijten

Nochtans kan het, toonde de laatste reportage over hoe we met z'n allen veel te veel eten in onze vuilniszakken kieperen. Verbijsterend wat ze vonden, heerlijk om te zien wat de koks ermee op het bord toverden en hoe de vuilniszakeigenaars erop reageerden. Wedden dat die mensen in het vervolg wel twee keer nadenken als ze nog eens wat tomaatjes of yoghurtjes in de afvalemmer gooien?

Fake spanning

Make Belgium Great Again bulkt van de goede bedoelingen, met Frances Lefebure als een overtuigende en naturelle voorgangster. Mensen aanmoedigen om zich te registreren als orgaandonor kan je alleen maar steunen, en gemeentediensten overtuigen om daarvoor op zondag open te blijven is knap. Alleen was die reportage net iets te vrijblijvend om helemaal overtuigend te zijn. De compleet overbodige verborgen camera die fake spanning opwekt - zie ook de repo met de autoverkoper - kan dat euvel niet verhelpen. Hadden ze nu echt gedacht dat die scènes met gemeenteambtenaren iets zouden onthullen? 

Make Belgium Great Again ligt grosso modo in het verlengde van wat Basta in 2011 al deed: ergernissen groot en klein aanpakken in de hoop voor een kentering te zorgen. Basta slaagde daar met brio in: met veel humor en bijtende maatschappijkritiek hielden de makers alles iedereen een spiegel voor. Bij VTM krijgen ze wellicht nog altijd 'het zuur' als ze denken aan de belspelletjes en alle inkomsten die ze sindsdien gemist hebben. Wie de ambitie heeft dingen in beweging te brengen en de maatschappij te veranderen, hoe klein ook, moet zijn tanden durven laten zien en af en toe eens goed doorbijten. Wat meer cojones had Make Belgium Great Again deugd gedaan. 

Tweeënhalve ster dus, die we een beetje naïef naar boven afronden.