Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Peuter die symbool werd voor protest tegen immigratiebeleid niet gescheiden van haar moeder

De kleine Yanela huilt terwijl haar moeder door een Texaanse grensagent wordt gefouilleerd.Beeld AFP

Ze werd in enkele dagen tijd hét icoon van het protest tegen Donald Trumps strenge immigratiebeleid waarbij peuters van hun ouders werden gescheiden aan de grens. Maar ondertussen gaat het goed met het kleine meisje uit Honduras, dat gisteren ook figureerde op de krachtige cover van het magazine Time.

Op de opvallende Time-cover is de huilende peuter in het roze jasje gemonteerd tegenover een foto van Trump die haar nogal onverschillig lijkt aan te kijken. Getrukeerd uiteraard, maar wel een krachtig beeld en een symbool voor het wereldwijde protest tegen Trumps harde migratiebeleid. 

Het persbureau Reuters en de Britse krant The Daily Mail konden intussen de vader van het meisje spreken. Denis Javier Valera Hernandez (32) bevindt zich nog altijd in Honduras waar hij werkt als kapitein. Hij heeft met zijn vrouw Sandra Sanchez (32) vier kinderen, onder hen de jongste peuter Yanela. 

De cover van het magazine Time met daarop een fotomontage de peuter en president Trump.Beeld RV

Lees ook: Dit is het verhaal achter de foto van de huilende peuter die de wereld rond gaat

"Natuurlijk heb ik gehuild"

Sandra Sanchez vertrok drie weken geleden uit Honduras, dwars door Guatemala en Mexico tot aan de Texaanse grens. De vrouw vertrok richting VS omdat ze er al familie heeft wonen, ook al was haar man naar eigen zeggen niet voor de plannen te vinden. Hij heeft al die tijd niets meer van zijn vrouw en dochtertje vernomen. 

Pas toen hij de foto in de media zag, zag hij zijn kind voor het eerst terug. "Natuurlijk heb ik gehuild", vertelt hij ook in een tv-interview. "Het is moeilijk om dat als vader te zien, dat zou ieders hart breken. Maar ik weet nu dat ze niet in gevaar zijn. Ze zijn nu veiliger dan tijdens hun overtocht."

'Ik weet nu dat ze niet in gevaar zijn. Ze zijn nu veiliger dan tijdens hun overtocht'
De vader van het meisje

Niet gescheiden

Volgens Hernandez werden zijn dochtertje en vrouw niet van elkaar gescheiden, zoals wel gebeurde met meer dan 2.300 andere minderjarige kinderen. De man heeft nog geen contact met hen gehad, maar vernam dat ze zich nog altijd in het grensstadje McCallen bevinden, waar ze worden vastgehouden in een detentiecentrum. De moeder diende een asielaanvraag in, die in behandeling zou zijn. Dat werd aan Reuters bevestigd door de Hondurese onderminister van Buitenlandse Zaken.

Hernandez zegt af te wachten wat de Amerikaanse immigratiediensten zullen beslissen. Ook als ze gedeporteerd worden, zal hij dat aanvaarden, zolang zijn dochtertje niet van haar moeder gescheiden wordt. "Mijn dochter is het symbool geworden van de scheiding van kinderen aan de Amerikaanse grens. Misschien heeft ze wel het hart van president Trump geraakt."