Romantische wandeling langs de Dender? Helaas, er ligt een betoncentrale in de weg

© lds

‘Van Mert tot Mert’, zo heet de veertig kilometer lange wandelroute die tussen Aalst en Dendermonde wordt getrokken. Enkele missing links verhinderen de realisatie, waaronder de site van betoncentrale De Witte. Natuurpunt vecht hun uitbreiding aan.

Leen De Smedt

Het protest tegen betoncentrale De Witte in de Aartstraat in Herdersem laait op nu de onderneming zowel een milieu- als een bouwvergunning beet heeft om haar installatie uit 1964 te vervangen door een nieuw exemplaar. Tegen de bouwvergunning loopt nog een beroep waarover het Oost-Vlaams provinciebestuur eerstdaags uitspraak doet. Onder meer Natuurpunt en Raldes vzw voeren er protest tegen. “We benutten alle administratieve en juridische procedures om te voorkomen dat die betoncentrale, die hinderlijk is voor de omgeving en de natuur, uit haar voegen barst”, zegt Rik De Baere van Natuurpunt Aalst.

Missing links

Hij vraagt ook dat de centrale de buurtweg die over haar grondgebied loopt, op een veilige manier openstelt voor wandelaars. “Samen met Natuurpunt Lebbeke en Dendermonde willen we de wandellussen in onze gebieden verbinden tot een netwerk”, zegt De Baere.

“Via trage, veilige wegen kan je zo van de Markt in Aalst tot de Markt in Dendermonde wandelen over bijna vijftig kilometer. Maar dan moeten enkele ‘missing links’ worden weggewerkt. In Aalst zitten we met nog één groot knelpunt: betoncentrale De Witte. Over haar terrein loopt een buurtweg langs de oever van de Dender. De betoncentrale heeft de buurtweg echter ingenomen en afgesloten met een ijzeren poort.”

Koen De Rycke, zaakvoerder van De Witte Beton en Bouwmaterialen, zegt kennis te hebben van de buurtweg. “Eigenlijk ligt die buurtweg op een stuk kade die wij van Waterwegen en Zeekanaal huren”, zegt De Rycke. “Bovendien bestaat die buurtweg de facto niet meer. Hoe veilig is het als men hier over onze terreinen komt wandelen?”, werpt hij op.

“Wij zijn verantwoordelijk voor wat er hier gebeurt. En wat met vandalisme en diefstal? Moeten ze hier onze inboedel komen leegroven? Het terrein openstellen, is praktisch niet haalbaar”, zegt hij.

Op de vrees van de milieuorganisaties voor een nieuwe betoncentrale, zegt De Rycke dat “de nieuwe installatie aan alle veiligheidsnormen voldoet en net minder lawaai- en geluidshinder zal veroorzaken.”

Schepen van Leefmilieu Iwein De Koninck (CD&V) zegt dat de stad het dossier bestudeert. “Onze werkgroep met de diensten Mobiliteit, Landbouw, Openbare Werken, Patrimonium, Vrije Tijd, Leefmilieu en Regionaal Landschap komt op kruisnelheid. Omdat er veel diensten bij betrokken zijn, is het niet evident om coherent beleid uit te tekenen. Maar we zijn effectief gestart en de resultaten zullen snel duidelijk zijn.”

Regionaal Landschap Schelde-Durme is in overleg met verschillende eigenaars in Gijzegem en Mespelare om de wandelroute tussen Aalst en Dendermonde te kunnen doortrekken. “We hopen dat de route ‘Van Mert tot Mert’ klaar is in het najaar van 2018”, aldus Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen