Direct naar artikelinhoud

Artsen zonder grenzen: Evacueer kinderen per direct uit vluchtelingenkamp Moria

Een jonge bewoonster van een kamp dat is ontstaan naast overvol vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.Beeld AFP

De situatie in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is zo erbarmelijk dat de 3500 kinderen die er vastzitten onmiddellijk moeten worden geëvacueerd, vindt Artsen zonder Grenzen (AzG). Voor hun veiligheid.

“Het is tijd dat de EU haar verantwoordelijkheid neemt”, zegt zegt AzG-woordvoerder Rolinda Ferron. “Kinderen arriveren getraumatiseerd in Moria en in het kamp wordt hun toestand alleen maar erger.” De hulporganisatie heeft een kliniek opgezet naast het kamp, waar zij onder meer psychosociale hulp biedt aan kinderen van 6 tot 18 jaar. “Onze hulpverleners zien wekelijks kinderen die een zelfmoordpoging hebben gedaan of zichzelf verwonden.” Paniekaanvallen, nachtmerries en agressieve uitbarstingen komen ook onder de kinderen veel voor.

Naderende winter

Tel daar de onveiligheid in het kamp bij op, het gebrek aan hygiëne en de naderende winter. Ferron: “Het is niet gezond als 70 mensen een toilet moeten delen. Moet je je voorstellen hoe de situatie straks is met een minimaal aantal koude douches.”

Uit ruimtegebrek slaapt een deel van de migranten op stukken karton tussen vuilcontainers

Eind augustus sloeg de vluchtelingenorganisatie van de VN al alarm over de situatie in Moria. Het kamp heeft officieel plaats voor 3100 mensen, maar er verblijven meer dan 9000 personen. Volgens de Griekse inspectie zijn de leefomstandigheden zo slecht dat het kamp volgende maand moet sluiten als er niets verandert.

Sluiting levert volgens AzG weinig op. De organisatie pleit voor ‘snelle ingrepen’. “Om te beginnen moeten de kinderen snel naar elders worden gebracht.” Als er geen veilige opvang is in Griekenland, dan moet dat elders in de EU gebeuren, vindt de organisatie.

In Moria slaapt uit ruimtegebrek een deel van de migranten – ook hele gezinnen – op stukken karton tussen vuilcontainers. Wie geluk heeft, zit in een tentje. Onacceptabel vindt AzG, en dat geldt ook voor tentenkampen. “In de wintertijd is dat ijskoud, hele gezinnen slapen in zomertentjes voor twee personen, die niet bestand zijn tegen regen en winterkou.”

Turkijedeal

Tegen welke prijs willen de EU-landen de ‘Turkijedeal’ in stand houden, vraagt AzG zich af. Sinds de EU en Turkije begin 2016 een deal sloten, is de vluchtelingenstroom naar Europa flink ingedamd. De afspraak is om migranten, die geen recht op asiel hebben, meteen vanuit Griekenland terug te sturen naar Turkije.

Er komt weinig van terecht. Intussen is de wachttijd om aan een asielprocedure te beginnen opgelopen tot meer dan een jaar, het aantal migranten op Griekse eilanden stijgt en migranten die in Europa mogen blijven kunnen niet verder reizen omdat ook daar een tekort  aan opvangplaatsen is.

Dat is niet alleen de schuld van Griekenland, meent de hulporganisatie. “De Europese Unie heeft een grote verantwoordelijkheid, omdat zij dit probleem heeft veroorzaakt”, zegt woordvoerster Ferron. “Het EU-beleid om migranten tegen te houden zorgt ervoor dat mensen voor onbepaalde tijd vastzitten in Moria, onder inhumane omstandigheden. Eigenlijk zegt de EU tegen hen: zoek het maar uit. Dat is onaanvaardbaar.”

Lees ook:

Met de avond sluipt ook de wanhoop vluchtelingenkamp Moria binnen

Als een van de weinige journalisten kwam Trouw-correspondent Thijs Kettenis binnen in het kamp, waar de ontlasting door de straten stroomt.