Direct naar artikelinhoud

En weer kraakt een Nederlandse parkeergarage in z’n voegen

De ravage in Wormerveer is groot.Beeld ANP

De tweede verdieping hangt als een uitgezakte taart op de oprit. Na een ‘hevig gegrom’, zoals winkelend publiek in de Deka-markt in Wormerveer het omschreef, stortte dinsdagmiddag een deel van de tweede verdieping van de vier lagen tellende parkeergarage in. Er vielen geen gewonden.

De garage boven de supermarkt aan Plein 13 biedt plek aan 220 auto’s. Het was lange tijd onduidelijk of er slachtoffers waren. De brandweer moest eerst vaststellen of de betonnen ravage stabiel was, voordat de ­politie speurhonden kon inzetten. Dinsdagavond was het nog niet bekend wanneer de garage en de supermarkt weer worden vrijgegeven.

Minister Plasterk van binnenlandse zaken droeg de gemeenten op alert te zijn op vloerconstructies zoals die in Eindhoven zijn gebruikt

In mei vorig jaar stortte bij Eindhoven Airport een parkeergarage in van bouwer BAM, door een technische fout. De vloeren bleken drie keer minder sterk dan zou moeten. Op de dag van de instorting werd de druk op de vloer vergroot door het warme weer. Het parkeerdek op de bovenste verdieping scheurde en stortte naar beneden. Door het gewicht van deze vloer bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping. Er was niemand aanwezig in de garage in aanbouw.

En weer kraakt een Nederlandse parkeergarage in z’n voegen
Beeld ANP

De parkeergarage in Wormerveer is in 2010 gebouwd door de Thunnissen-groep. De schade is hier aanmerkelijk minder. Het zou gaan om een vloerdeel van ongeveer 30 bij 12 meter. Niet bekend is of deze garage ­dezelfde bouwconstructie heeft als in Eindhoven.

Na de instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport droeg toenmalig minister Plasterk van binnenlandse zaken de gemeenten op alert te zijn op vloerconstructies zoals die ook in Eindhoven zijn gebruikt. Honderden gebouwen werden bekeken. Waterschap Rijn en IJssel besloot daarop uit voorzorg vloeren van het hoofdkantoor in Doetinchem gedeeltelijk te stutten. Uit inspecties bleek dat het pand op een paar plekken niet aan de normen voldoet. Ook de vloeren van het Edith Stein-gebouw van hogeschool Saxion in Enschede werden ­gestut omdat de constructie mogelijk niet veilig is. In Maasdriel werd kantoorpand De Villa gesloten om aangepast te worden. Amersfoort telt minstens tien bouwwerken die moeten worden onderzocht op verdachte constructies met betonvloeren.

Lees ook:

Al vijf gebouwen dicht: Waart het betonspook door het land?

Op meerdere plaatsen gaan gebouwen dicht omdat de vloer mogelijk gevaarlijk is. 'Dit is wel een heel specifieke constructie.'