Direct naar artikelinhoud
Opinie

Mijnheer Van Gils, waarom schotelt u kwakzalverijen voor?

Mijnheer Van Gils, waarom schotelt u kwakzalverijen voor?
Beeld rv

Mentalist Gili toert op dit moment met zijn voorstelling Charlatan in de Vlaamse theaterzalen en is (ere)lid van SKEPP (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale).

Ondanks het feit dat het nog een week is voor de volgende volle maan was het dinsdag bij Van Gils en gasten op Eén weer tijd voor een rondje kwakzalverij. Het begon met een pleidooi van Jutta Borms om minder medicatie te gebruiken, en in plaats daarvan gewoon de tijd te nemen om uit te zieken. Het overgrote deel van de klachten waarmee we naar de huisdokter gaan wordt inderdaad door ons lichaam aangepakt en verholpen zonder dat daarvoor allerhande medicatie moet worden ingenomen.

Maar als alternatief schreef de dokter wel vaker homeopathie voor, waarvan we ondertussen weten dat er, behalve een placebo-effect, niets effectiefs aan is. 

Er is hoop: voor het eerst sinds lange tijd werd in het programma ook een kritische noot geplaatst door een heuse professor

In het verleden kwamen regelmatig zogenaamde alternatieve therapieën en methodes aan bod waarbij mensen (denk aan de reeks met Saartje Vandendriessche over alternatieve therapieën en onlangs nog het compleet van de pot gerukte enneagram, een diagram waarmee je zogezegd persoonlijkheidstypes kunt onderscheiden) zich volledig konden laten gaan in oeverloos gelul, zonder enig tegenargument uit de hoek van mensen die het noorden wél nog weten liggen.

Lees ook: VRT verslikt zich in gesprek over homeopathie

Er is hoop, want voor het eerst sinds lange tijd werd in dit programma eindelijk ook een kritische noot geplaatst door een heuse professor – u kent ze wel, het soort mensen dat op wetenschappelijke basis onderzoek doet. 

De rustige en accurate opmerkingen over het ontbreken van elk wetenschappelijk bewijs van de werking van homeopathie die professor Pierre Van Damme maakte, vielen zoals gewoonlijk als water op een eend in de regen en werden weggewuifd met het argument dat er wel degelijk wetenschappelijke studies over de effectiviteit van deze “tak van de geneeskunde” zijn uitgevoerd. Maar zoals de professor er fijntjes aan toevoegde: het eerste bewijs daarvan moeten we nog altijd zien.

Toen kwam de kriek op de taart: dokter Jutta ging op de barricades staan voor meer ‘experienced based medicine’ (lees: anekdotiek van één of meerdere personen). De klassieke ‘evidence based medicine’ (lees: wetenschappelijk onderzocht én bewezen) moet met andere woorden niet zo serieus genomen worden, mensen moeten een dokter niet zomaar geloven, maar mogen zelf ook inschatten hoe ziek ze zijn en hoe ze behandeld willen worden. 

Geneeskunde is een wetenschap, geen gevoelsmatig gevormde mening

Het advies luidt dat jàren wetenschappelijk onderzoek door specialisten in hun vak u niet mag hinderen om uw eigen behandeling in samenwerking met Dokter Google uit te werken. 

Dat u niet zomaar alles moet slikken wat een dokter u voorschrijft, is een waarheid als een koe. Als u het niet vertrouwt, kunt u altijd een tweede opinie vragen, maar dan bij voorkeur aan een andere geschoolde wetenschapper, denk ik dan. Geneeskunde is een wetenschap, geen gevoelsmatig gevormde mening.

Mijnheer Van Gils, als u deze kwakzalverijen in uw programma dan toch per se aan de kijker wilt voorschotelen, ga dan vooral uw gang, maar dan het liefst geserveerd met een zak zout.