Francken moet details geven in parlement

Theo Francken wordt vandaag in het parlement verwacht met meer details over de 32 sans-papiers met een strafblad die hij heeft laten gaan. Zeven van hen zaten celstraffen uit van meerdere maanden en zelfs jaren.

poj, wwi

Wat de 32 sans-papiers met een strafblad precies op hun kerfstok hebben, kon staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gisteren niet zeggen. Hij geeft vandaag meer details over hun profielen in het parlement. De Standaard kwam te weten dat zeven van hen afkomstig zijn uit Algerije en Tunesië. Die landen weigerden zogeheten laissez-passers af te leveren, waardoor ze niet gerepatrieerd konden worden. De zeven ­zaten celstraffen uit van meerdere maanden tot meer dan vijf jaar.

Dinsdag bleek dat premier Michel niet bepaald blij is met de vrijlating. De uitwijzing van mensen zonder papieren maar met een strafblad moet ‘een absolute prioriteit’ zijn, aldus Michel, een duidelijke vingerwijzing naar de staatssecretaris.

Het respect voor de rechtsstaat moet ‘het belangrijkste punt’ zijn en Michel roept de transmigranten op in België asiel aan te vragen. ‘We moeten het businessmodel van de smokkelaar breken.’ De premier dringt er ook op aan dat Francken goed samenwerkt met de stad Brussel om te waken over de openbare orde

Mocht ik burgemeester zijn, twee weken en het is opgelost’, zei Theo Francken (N-VA) deze zomer nog over het Brusselse Maxi­mil­­iaanpark, waar dagelijks honderden transmigranten samentroepen. Hij krijgt nu van premier Charles Michel (MR) de opdracht om precies dat te doen, vanuit zijn functie als staats­secretaris voor Asiel en Migratie.

Michel wil dat Francken tegen vrijdag ‘effectieve en concrete’ voorstellen uitwerkt over ‘de aanpak van transmigratie in het algemeen en het Maximiliaanpark in het bijzonder’. Nochtans hadden Francken en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al zo’n actieplan met negen punten. Francken noemde dat gisteren nog de ‘best mogelijke aanpak’, maar volgens de premier zijn er toch ‘lastige neveneffecten’ aan verbonden.

Dat is een eufemisme voor de commotie rond de vrijlating van 202 mensen zonder papieren. Zij moesten plaatsmaken voor opgepakte transmigranten, maar op die manier werden wel 32 sans-papiers die een strafblad hebben, vrijgelaten. Bij meerderheidspartijen CD&V, MR en Open VLD brak de klomp toen ze dat hoorden. Bovendien komt de kritiek van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) – ‘minder migranten op Vlaamse parkings, maar meer in het Maximiliaanpark, dat is belachelijk’ – hard aan, waardoor ook in de Franstalige politiek commotie ontstaat. De MR van Michel zit in Brussel ook samen met de PS in de meerderheid.

Michel zelf heeft vandaag in de marge van de informele top van staats- en regeringsleiders in het Oostenrijkse Salzburg een onderhoud met de Britse premier Theresa May. Hij zal aandringen op een ‘ge­coördineerde aanpak’ van de trans­migranten, die allemaal richting Groot-Brittannië willen.