Via banners aan de gevel maakt het bestuur hun standpunt duidelijk.© Hélène Baccaert

Jeugdhuis De Moeve sluit vier weken lang de deuren: “Respect moet van twee kanten komen”

Lier -

Jeugdhuis De Moeve, een bekende ontmoetingsplek voor jongeren in Lier, heeft besloten om haar deuren voor vier weken te sluiten vanwege een aanhoudend gebrek aan respect en toenemende problemen binnen de gemeenschap. Via spandoeken aan de gevel zet het bestuur haar boodschap kracht bij. “De balans is zoek.”

Hélène Baccaert

“Wat er al een heel lange periode gaande is, is een gebrek aan respect. Dat uit zich op verschillende manieren: vandalisme, sluikstorten, een onveiligheidsgevoel, bedreigingen naar bezoekers, ouders die aangeven dat ze hier niet meer durven komen met hun kinderen”, legt Britta Smans, coördinator jeugdhuis en projectmedewerker bij OverKop, uit.

“Door de afgelopen incidenten is de balans zoek. Materiaal werd kapotgemaakt, vandalisme is dagelijkse kost. Verregaande pesterijen vinden plaats. Tel daar nog uitsluiting en grof taalgebruik bij. Het zijn allemaal zaken waar we jammer genoeg mee in aanraking blijven komen. Het zorgt voor een vicieuze cirkel”, zegt ze.

Met alle belanghebben in gesprek

Het besluit om te sluiten, kwam na een recent incident dat als ‘de laatste druppel’ werd beschouwd door het bestuur van De Moeve vzw. “Jeugdwerk is een constante afweging tussen iets meer medeleven tonen aan degenen die geen voorsprong kregen in het leven en grenzen trekken, zodat iedereen de nodige ondersteuning kan krijgen. Dit betekent dat er balans moet zijn tussen medeleven en grenzen stellen.”

Ze benadrukt het belang van deze pauze. “We willen de tijd en de ruimte nemen om vier weken te sluiten, om aan de slag te gaan. We hebben het gevoel dat we onze plek niet voldoende kunnen openstellen.”

“Door de afgelopen incidenten is de balans zoek. Materiaal werd kapotgemaakt, vandalisme is dagelijkse kost. Verregaande pesterijen vinden plaats. Tel daar nog uitsluiting en grof taalgebruik bij. Het zijn allemaal zaken waar we mee in aanraking blijven komen. Het zorgt voor een vicieuze cirkel”

Britta Smans

Coördinator jeugdhuis en projectmedewerker bij OverKop

Het jeugdhuis streeft ernaar om met alle belanghebbenden in gesprek te gaan, inclusief de jongeren die de problemen veroorzaken. “Ook de jongeren die de problematiek veroorzaken, krijgen een prominente plaats in de gesprekken, omdat het net die jongeren zijn die een rugzak hebben. Het zijn ook jongeren die een kans moeten krijgen om zich te ontplooien. Maar nu gaat dat niet, omdat die basiswaarde van respect niet aanwezig is.”

“Respect is een basiswaarde die momenteel niet aanwezig”, valt er te horen.© Hélène Baccaert

Frisse start

Het bestuur van De Moeve is vastbesloten om tijdens de sluitingsperiode actie te ondernemen. “In die vier weken gaan we alles op alles zetten om met alle betrokken partijen gesprekken aan te gaan en om te werken aan een nieuwe set van afspraken, regels en gedragscodes die wij willen hanteren in de toekomst. Het lijkt ambitieus, maar we willen deze zomer echt onze deuren weer openen voor al die jongeren en een frisse start maken. Alle hulp is welkom”, zegt ze.

“Het is heel belangrijk dat we momenteel de tijd en ruimte krijgen om een draagvlak te creëren. We hebben één gemeenschappelijk doel: een warme en toffe jeugd op één gemeenschappelijke plek, voor alle jongeren. En momenteel is dat moeilijk. Gemotiveerde vrijwilligers en bezoekers vluchten. We kunnen onze plek daardoor niet voldoende openstellen, terwijl hier duidelijk nood aan is.”

De beslissing om tijdelijk te sluiten, heeft al veel steun gekregen vanuit verschillende hoeken. “Wij krijgen heel veel positieve reacties via verschillende kanalen: van bezoekers en buurtbewoners tot jongeren die hier vroeger kwamen, of van mensen die in gesprek willen gaan en input willen geven. Het is echt heel fijn.” Via een digitale vragenlijst vraagt het bestuur naar de mening van de gebruikers en bezoekers. Ook hier kregen ze al enorm veel input.

Ondanks de sluiting zullen externe evenementen nog steeds plaatsvinden. Bovendien organiseert het jeugdhuis op 24 mei een open gesprek, waar iedereen welkom is om zijn of haar input te delen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners