Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Nieuws
Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 19:17
Afbeelding
beeld anp

De Ierse minister van Justitie, Helen McEntee, vertelde een parlementaire commissie deze week dat naar schatting 80 procent van de personen die een verblijfsvergunning hopen te krijgen het land binnenkomt via Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

‘Illegale migratie is een wereldwijd probleem. Daarom zie je steeds meer landen praten over een partnerschap met derden. Dit toont, denk ik, ook dat afschrikking effect heeft doordat mensen zich zorgen gaan maken over hun overtocht. Als mensen illegaal ons land binnenkomen, terwijl ze weten dat ze geen kans maken te mogen blijven, zien ze er misschien vanaf. Daarom is het Rwanda-plan zo belangrijk’, aldus Sunak.

Over de wetgeving die de uitzetting van vluchtelingen naar en opvang in Rwanda mogelijk maakt, wordt maandag na eindeloze parlementaire discussies in het Lager- en Hogerhuis vermoedelijk een besluit genomen. De meeste illegalen komen Engeland binnen vanuit Noord-Frankrijk op kleine, vaak gammele en overvolle bootjes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK).

Afbeelding

Wilders heeft premierskandidaat op het oog

Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

Afbeelding

Groot songfestivalfeest in Leeuwarden gaat hoe dan ook door

Het evenement dat zaterdagavond in Leeuwarden wordt gehouden rond de finale van het Eurovisie Songfestival gaat hoe dan ook door, ook als Joost Klein gediskwalificeerd wordt. Dit laat de organisator van het evenement weten.

Afbeelding

Gouverneur Charkiv: evacuatie burgers na Russische aanvallen

In de Oekraïense regio Charkiv zijn ongeveer 1775 burgers geëvacueerd, meldt gouverneur Oleh Synjehoebov. Hij zegt dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen door het Russische leger zijn aangevallen met artillerie en mortieren.

Afbeelding

Weeronline: noorderlicht goed te zien, ook zaterdag waarneembaar

Aurora borealis, ook wel bekend als het noorderlicht, was vrijdagavond en afgelopen nacht goed te zien in Nederland. Volgens Weeronline was het poollicht zelfs op plaatsen met veel omgevingslicht, zoals Amsterdam, goed waarneembaar.

Afbeelding

Joost Klein zou medewerker songfestival bedreigd hebben

De Zweedse politie doet onderzoek naar een aanklacht die is ingediend tegen zanger Joost Klein vanwege een vermeende bedreiging. Dat heeft de politie in Zweden zaterdag aan het ANP gemeld. Het incident zou zich donderdagavond hebben voorgedaan in de Malmö Arena.