Waarom het label 'eetrijp' op een avocado eigenlijk onzin is
Vanavond nog een rijpe avocado nodig? Dan beloven labels als "eetrijp" in de supermarkt dat we voor een kleine meerprijs een boterzacht exemplaar mee naar huis nemen. Al valt dat in de praktijk wel eens tegen. De Nederlandse journalist Teun van de Keuken pleit er in de Volkskrant voor om die stickers af te schaffen. "Door de eetrijpsticker worden avocado's steeds minder eetrijp," schrijft hij.
Een "eetrijpe" avocado uit het winkelrek plukken is verleidelijk, zeker voor wie last minute boodschappen doet en vanavond nog guacamole wil maken. Maar vaker wel dan niet stelt zo'n vermeende rijpe avocado teleur, en neem je een overrijp of nog hard exemplaar mee naar huis. "Het gevolg is dat de klanten de stickers niet meer vertrouwen," schrijft columnist, journalist en tv-maker Teun van de Keuken in De Volkskrant. "Hoe lost de supermarkt dit probleem op? Met nieuwe stickers waarop 'ready tot eat', 'Écht eetrijp' of 'beetklaar' staat. Dat is makkelijker dan ervoor te zorgen dat er altijd alleen maar perfecte avocado's in de winkel liggen."
Klanten nemen bijgevolg het heft in eigen handen, omdat ze kritisch tegenover dat "ready to eat"-label staan. Ze gaan uitgebreid voelen en knijpen in de bak met "eetrijpe" avocado's. Een rijpe avocado wordt door al dat voelen en knijpen platgedrukt en achtergelaten in de winkel wegens "te rijp", en belandt de volgende dag op de afvalberg. Zo werkt "eetrijp" voedselverspilling in de hand, aldus van de Keuken.
De oplossing ligt er volgens de columnist in om de stickers met "eetrijp" af te schaffen, en enkel harde avocado's in de winkel te leggen. Die overleven het beter als er in geknepen wordt, en zorgen niet voor teleurstelling als de verwachting van rijpheid niet wordt ingelost. "Het zou beter zijn te stoppen met de eetrijpstickers en de mensen een beetje op te voeden. Als klanten weten dat alle avocado's (nog) hard zijn, dan hoeven ze die niet beurs te knijpen," besluit hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
-
Last van een winterdip? Met deze opkikkers zet je een portie energie op tafel
De feestdagen zijn dan wel voorbij, de winter is dat nog lang niet. Heb jij last van de donkere dagen, en voel je je vermoeid, lusteloos en prikkelbaar? Door gevarieerd en juist te eten, krik je je humeur én je energieniveau weer op. Zorgvuldig voor jou geselecteerd: drie easy peasy gerechten bomvol heerlijke ingrediënten die je vitaliteit een boost geven. -
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
-
PREMIUM
Avocado om te knabbelen
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
-
De pitloze avocado met eetbare schil verovert stilaan het internet
Sinds kort verkoopt de Britse warenhuisketen Marks & Spencer baby avocado's en mensen kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Ze lijken een beetje op een kleine courgette, en ze hebben dus geen (irritante) pit en de schil is nog eens eetbaar ook. -
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNancy De Mol
chantal prez
chantal vanlaere
Bob De Visser