dinsdag 13 november 2018 - Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGA

Standard

Rapport over racistisch incident met Mpoku, Kortrijk-fan excuseert zich

KV Kortrijk moet een straf vrezen voor racistisch gedrag van enkele fans ten opzichte van Standard-spelers voorbije zondag. Intussen bood één KVK-fan zijn excuses aan Paul-José Mpoku aan via Instagram.

Na de 0-2-zege in het Guldensporenstadion werden Paul-José Mpoku, Uche Agbo en Christian Luyindama racistisch bejegend door enkele fans van Kortrijk. “Apengebaren”, verklaarde Mpoku na afloop. Scheidsrechter Wesley Alen had het incident niet opgemerkt en dan ook niet gerapporteerd, maar de match delegate (de wedstrijdcontroleur die namens de voetbalbond de supporters in het oog houdt) heeft het wel opgenomen in zijn verslag en overgebracht aan het bondsparket. Dat kan nu een straf vorderen bij de Geschillencommissie Hoger Beroep. KV Kortrijk riskeert een geldboete, wedstrijden achter gesloten deuren en verplichte preventiecampagnes.

Standard laat het er zelf niet bij. “We zullen op basis van het rapport contact opnemen met de Pro League om te weten welke maatregelen zullen worden genomen om dit soort gedrag te elimineren”, laat de Luikse club weten.

Bij Kortrijk klinkt dan weer dat er geen proces-verbaal is opgemaakt door de politie en dat de veiligheidsverantwoordelijke op de beelden geen racistisch gedrag heeft opgemerkt. Maar dat de club, indien de feiten zijn bewezen, pro-actief zal optreden, dus zelf maatregelen zal nemen tegen de schuldige(n?). “En hard zal optreden, we veroordelen elke vorm van racisme, altijd en overal.”

Excuses van fan

Alvast één schuldige bood via Instagram bij Mpoku zijn verontschuldigingen aan. “Ik ben de persoon naar wie je zocht na de match vanwege de apengebaren. Het spijt me zeer voor wat ik heb gedaan...”, klonk het. “Ik ben geen racist, het waren gewoon veel emoties na een match waarin Kortrijk zoveel beter was... Mijn excuses.”

Mpoku aanvaardde de excuses. “We maken allemaal fouten. Het belangrijkste is om ze te erkennen en ze niet opnieuw te maken”, aldus de middenvelder.

Vorig seizoen was Agbo al eens het slachtoffer van racisme op Kortrijk, hetgeen de thuisploeg op een boete van 1.000 euro kwam te staan. Drie jaar geleden beschuldigde toenmalig Genk-speler Christian Kabasele de Kortrijkse fans eveneens van oerwoudgeluiden. (bfa, vdm, fbu)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws