© VRT

Zo bereidt Maarten zich voor op finaleplaats in 'Blokken'

In Blokken op Eén spelen de beste kandidaten van de afgelopen jaren voor een plek in de vijfduizendste aflevering op 10 december. Onder hen sportjournalist Maarten Delvaux.

tom vets

Begin vorig jaar kon Maarten Delvaux (33) negen keer deelnemen aan Blokken. Daarmee was hij de op een na beste mannelijke speler van de voorbije duizend afleveringen. Vanaf maandag komt hij opnieuw in actie op Eén.

“Het niveau lag deze keer hoger dan bij mijn vorige deelname”, zegt Maarten. “Iedereen kon van elkaar winnen. Het was zaak om als eerste te kunnen antwoorden, want er werden weinig foute antwoorden gegeven.”

“Toch is niet alles foutloos verlopen. Er was bij de kandidaten wat meer stress omdat het allen kleppers waren en zodoende werden hier en daar blunders gemaakt. Haast iedereen, inclusief mezelf, heeft wel eens een inzinking gehad.”

Alles genoteerd

Wie een goede algemene kennis heeft, kan in Blokken ver geraken. Maarten krijgt dagelijks het nieuws met de paplepel binnen. “Aangezien ik mee Het Nieuwsblad maak, lees ik de krant sowieso al elke dag. Maar de weken voor de opname heb ik ze nog meer aandachtig gelezen en heb ik ook notities gemaakt op een blad papier. Ik noteerde alles over nieuwe tv-programma’s, of oefende nog eens alle hoofdsteden en leden van de regeringen. Dat is van pas gekomen. Ik volgde de opnames ook soms vanuit de tribunes en haast elke aflevering stelden ze enkele vragen over zaken die ik opgeschreven had.”

Hoewel zijn vorige deelname nog niet zo héél lang geleden is, veranderde toch een en ander in het leven van Maarten. “De grootste verandering is de geboorte van mijn zoon Axel, die nu zestien maanden oud is. Die eist nu heel wat aandacht op.”

Op reis met prijzengeld

“Met het vorige prijzengeld heb ik onze tuin laten aanleggen. We hadden toen net een huis gekocht en er was geen geld meer voor de tuin. Die onverwachte winst kwam goed van pas. Mocht ik nu winnen (er is tot 15.000 euro te winnen, red.), dan zou ik het aan een leuke reis spenderen.”

Deelnemen aan Blokken gaat in geen geval onopgemerkt voorbij. “Ik had nooit kunnen inschatten hoe vaak mensen mij zouden herkennen. Ik wist wel dat Blokken een goedbekeken programma was, maar de eerste dagen na de uitzendingen werd ik de hele tijd aangesproken of stuurden mensen mailtjes naar de krant. Maar zelfs in de maanden erna was hier en daar altijd nog iemand die wist dat ik aan Blokken had meegedaan.”