© Bart Van den Langenbergh

Syrische vluchteling stoomt zich klaar tot werfleider

Sameir Hanna (38) uit Beerse vluchtte begin 2016 met zijn gezin uit Syrië. Nu stoomt hij zich bij bouwfirma Huybregts-Reynders in Turnhout klaar tot projectleider. “Dit is voor mij een heel grote kans”, zegt de Syrische ingenieur.

BART VAN DEN LANGENBERGH

“Een inslag van een raket op onze woning was er te veel aan”, vertelt Sameir Hanna in goed verstaanbaar Nederlands. “In januari 2016 ben ik met mijn vrouw en mijn zoontje naar België gekomen. Eerst verbleven we in het asielcentrum in Arendonk maar we zijn intussen verhuisd naar een eigen woning in Beerse. Onze zoon is intussen 6 jaar en gaat naar school in Beerse en we hebben nog een babymeisje van zes maanden.”

De van opleiding burgerlijk ingenieur bouwkunde heeft het perfect naar zijn zin in de Kempen. Hij stoomt zich op de werf Niefhout in het centrum van Turnhout klaar tot projectleider bij het bouwbedrijf Huybregts-Reynders. De aannemer kwam dankzij het arbeidsbureau VDAB in contact met de Syrische ingenieur. “We zochten een projectleider, maar die bleek heel moeilijk te vinden. De bouw zit in de lift en alle profielen zijn gegeerd”, zegt Kristof Mateusen van Huybregts-Reynders. “We hebben met Sameir een voorbereidend gesprek gehad en hij had voorafgaand ook al een taalopleiding gekregen. Momenteel is hij in opleiding en assisteert hij de projectleider. Hij is heel gedreven en spreekt al goed Nederlands, maar ook andere talen. Het is de bedoeling dat Sameir zelf doorstroomt tot werfleider en we willen hem vast aannemen.”

De eerste keer

Voor de VDAB zijn alle talenten nu eenmaal nodig om knelpunten op de arbeidsmarkt op te vullen. Onder het motto De eerste keer is altijd een beetje spannend trokken medewerkers van VDAB in heel Vlaanderen donderdag naar bedrijven om werkgevers te stimuleren verder te kijken dan de traditionele profielen. De inschakeling van Sameir Hanna op de werf Niefhout is een geslaagd voorbeeld. “Het voorbije jaar ontving VDAB in de provincie Antwerpen 66.548 vacatures. Dat is 15,5% meer dan vorig jaar. Ongeveer een zesde daarvan, of 10.619 vacatures, geraakt niet of moeilijk ingevuld”, vertelt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur bij VDAB. “Met de campagne ‘de eerste keer’ wil VDAB werkgevers aansporen om niet zo evidente werkzoekenden een kans te geven. Het gaat om personen met een migratieachtergrond, 55-plussers, langdurige werklozen, personen met een beperking of mensen zonder een diploma.”

Sameir Hanna kan zich al goed uit de slag trekken op Niefhout. “Dit is een heel grote kans voor mij. Ik ben heel gelukkig dat ik goed werk heb gevonden”, reageert de Syriër. “Ik kan hier veel nieuwe zaken leren. Zo heb ik al gemerkt dat isolatie hier veel belangrijker is dan in Syrië. Al is de basis van het bouwen overal wel hetzelfde.”