Direct naar artikelinhoud
5 vragen

Google moet monsterboete betalen, maar waarom eigenlijk?

Google moet monsterboete betalen, maar waarom eigenlijk?
Beeld REUTERS

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een recordboete opgelegd gekregen door de Europese Commissie. Het gaat om een bedrag van 4,3 miljard euro – met afstand een record. Vijf vragen over deze clash.

1. Waar gaat het precies om?

Het draait dit keer allemaal om Android, Googles gratis besturingssysteem voor mobiele toestellen. Google is daarmee oppermachtig: zowat 85 procent van alle smartphones wereldwijd draait op dit systeem. De rest van de markt is in handen van Apple. Op zich is deze dominantie niet het punt, wél dat Google die zou misbruiken om ook op andere vlakken zijn macht te laten gelden.

Concreet gaat het onder meer om het mapje met handige Google-apps die fabrikanten als Samsung of Huawei alvast op een nieuw toestel hebben gezet. Hierin staan dan onder andere YouTube, Google Docs en Google Maps. Google zou hiermee concurrenten uit de markt drukken, vindt Eurocommissaris en 'schrik van grote bedrijven' Margrethe Vestager.

Twitter bericht wordt geladen...

2. Wat vindt Google daarvan?

Al in 2016 heeft Google uitgebreid repliek gegeven op alle bezwaren vanuit Europa. In zijn algemeenheid betoogt het bedrijf dat Android de wereld veel goeds heeft gebracht omdat nog nooit zoveel mensen zich een smartphone konden veroorloven. Ook ontwikkelaars zijn blij, zegt Google: want Android voorkomt versnippering. Ze hoeven hun apps niet voor massa's verschillende systemen te ontwerpen.

Waar het specifiek over die apps gaat, zegt Google dat geen enkele fabrikant verplicht is die vooraf te installeren. Ook wijst Google op concurrent Apple, dat zijn iPhones alleen maar vollaadt met eigen Apple-apps. Tot slot staat het consumenten vrij om andere, concurrerende apps te installeren of om de Google-apps uit te schakelen.

Twitter bericht wordt geladen...

3. Uitschakelen? Niet verwijderen?

Klopt. Dat is wel een verschil met andere apps. Waar een eigenaar van een nieuw Samsung-toestel andere apps compleet kan wissen van zijn toestel, daar blijven de Google-apps op de achtergrond bestaan. Ze worden, als de klant dat althans wil, alleen tijdelijk uitgeschakeld. Met één druk op de knop kunnen ze weer actief gemaakt worden, zonder ze te hoeven downloaden of installeren.

Het mapje met Google-apps.Beeld Laurens Verhagen

4. Is dat nu veel, 4,3 miljard?

Ja, zelfs voor Google. De maximale boete die de Europese Commissie mag opleggen, is 10 procent van de jaaromzet. Dat zou voor Google ongeveer 9,5 miljard euro bedragen. Maar zo’n maximale boete wordt nooit opgelegd. Het oude record stond ook op naam van Google-moederbedrijf Alphabet. Vorig jaar legde Vestager de gigant een boete op van 2,4 miljard euro vanwege zijn ongeoorloofde activiteiten bij prijsvergelijkers. Google zou zijn eigen diensten voortrekken. 

Hoe krankzinnig hoog de boete ook is, nog meer pijn doet de verplichting dat Google zijn gedrag moet aanpassen

Hoe krankzinnig hoog de boete ook is, nog meer pijn doet de verplichting dat Google zijn gedrag moet aanpassen. De Commissie zal zonder twijfel een aantal veranderingen in Android eisen.

5. Wat gaat er nu gebeuren?

De volgende zet is aan Alphabet, dat tegen de uitspraak in beroep gaat. Dat heeft het vorig jaar ook bij de prijsvergelijker-boete gedaan. Als dit beroep nergens op uitdraait, moet er uiteindelijk betaald worden. Microsoft deed dat destijds ook in een andere geruchtmakende zaak over misbruik. Toen ging het om Windows dat door Microsoft als koevoet werd gebruikt om ook browser Internet Explorer en zijn muzieksoftware Media Player een sterke positie te garanderen. 

Lees het interview met eurocommissaris Margrethe Vestager terug. Zij strijdt tegen onfrisse deals van grote bedrijven. "Het doel is niet straffen, maar de markt verbeteren."