Direct naar artikelinhoud
NieuwsOlympische Spelen

Belgische olympiërs verzamelen medailles op de mat en op het water

De Belgische Sarah Chaâri (rood) incasseert een trap van de Française Magda Wiet-Hénin in de EK-finale.Beeld ANP / EPA

De Belgische olympiërs naderen stilaan hun topvorm. Sarah Chaâri won goud op het EK taekwondo in Servië, Isaura Maenhaut en Anouk Geurts deden hetzelfde op het EK zeilen in Frankrijk.

Taekwondoka Sarah Chaâri heeft in het Servische Belgrado goud veroverd in de klasse tot 67 kilogram. In de finale versloeg ze de Franse nummer één Magda Wiet-Hénin. Eerder had Chaâri, de nummer zes van de wereld, in de halve finales de Servische titelverdediger Aleksandra Perisic uitgeschakeld.

De negentienjarige taekwondoka uit Charleroi werd in haar prille carrière al wereldkampioen in 2022 en won vorig jaar goud op de Europese Spelen. Ze stond een keer eerder op een EK-podium (brons in 2022).

Chaâri heeft haar olympisch ticket al op zak. Ze komt in Parijs in actie tussen 7 en 10 augustus.

Snelle, wilde boot

Zeilers Isaura Maenhaut en Anouk Geurts zijn in het Franse La Grande-Motte, nabij Montpellier, Europees kampioen in de 49er FX geworden. Een 49er of skiff is een snelle, lichte boot die door de golven snijdt. De boot heeft een flexibele mast en dankt haar naam aan de lengte (4,90 meter).

De Belgen namen op de zesde en laatste dag de leiding over van een Frans duo door de medaillerace te winnen. Die leverde dubbele punten op.

Maenhaut en Geurts, die zich in La Grande-Motte klaarstoomden voor de Spelen, maakten in november 2018 de stap naar de 49er FX-categorie. Op de Spelen van Tokio in 2021 werden ze veertiende, op het WK voor de kust van Lanzarote in maart deden ze vijf plaatsen beter.

Kajakker Hermien Peters, tot slot, pakte brons in de openingsmanche van de wereldbeker in het Hongaarse Szeged. In de individuele 500 meter moest ze enkel twee Nieuw-Zeelandse vrouwen laten voorgaan. Samen met Hermien Peters is ze in de K2 500 meter al gekwalificeerd voor Parijs.