© Guy Puttemans

Moeder en dochter zamelen plastic dopjes in: “Met opbrengst kunnen we puppies opleiden tot geleidehonden”

Heeft u nog plastic dopjes die normaal gezien bij het afval zouden belanden? U kunt er moeder en dochter Els Janssens (41) en Natascha Goossens (18) uit Heist-op-den-Berg een groot plezier mee doen. Aangestoken door het enthousiasme van Aarschottenaar Willy Van Thielen (63) zamelen ze dopjes in voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Ze openen nu een inzamelpunt, het derde in Heist.

Kristof Van Rompaey

De Heistse Natascha Goossens moest vorig jaar een eindwerk maken om van de middelbare school af te zwaaien. Ze wilde graag iets doen met dieren en kwam na wat opzoekingen bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) terecht. Daar kwam ze in contact met Aarschottenaar Willy Van Thielen, vrijwilliger bij BCG en zelf al jaren samen met een geleidehond op pad.

“Het centrum is intussen al zo’n vijftien jaar bezig met de inzameling van dopjes”, legt Willy uit. “Ze worden naar een fabriek in Herstal gebracht, waar ze worden verwerkt tot plastic zitbanken en pallets. Vorig jaar zamelden we in totaal ongeveer 245.000 kilo in. De fabriek betaalt daarvoor een bedrag per kilo. Met de opbrengsten worden puppies aangekocht en opgeleid tot geleidehond. Aan zo’n opleiding hangt een kostenplaatsje van zo’n 25.000 euro per hond vast.”

Vorig jaar zamelde Natascha voor haar eindwerk in haar eentje 110 kilogram dopjes in. “We waren zodanig aangestoken door het enthousiasme van Willy dat we zelf een officieel inzamelpunt openden in Heist”, leggen Natascha en haar moeder Els Janssens uit. “Dit jaar hebben we al zo’n 150 kilo opgehaald. We zijn terug te vinden op de site van de dopjesactie en lanceren ook geregeld oproepen via plaatselijke Facebookgroepen. Daar komt tot nu toe veel reactie op.”

Drie inzamelpunten

In Aarschot is er intussen een dertigtal inzamelpunten. In Heist-op-den-Berg is dat van Natascha en Els nog maar het derde. Willy is blij met hun hulp. Hij weet uiteraard als geen ander hoe belangrijk een geleidehond is. “Ik ben geboren met een ernstige oogaandoening die nog meer achteruitging. Ik revalideerde een hele tijd in Leuven, waar de dokter me destijds op weg zette om een hond te nemen. Ik ben blij dat ik die raad heb opgevolgd. Elza is intussen al mijn derde hond”, vertelt hij. “Het is een heel andere ervaring dan wanneer je jezelf moet verplaatsen met de witte stok. De hond kijkt voor jou, wat het minder vermoeiend maakt. Bovendien ben je nooit alleen. Persoonlijk voel ik me er zelfstandiger door.”

De dopjesactie van BCG loopt een heel jaar door. De boodschap is duidelijk: hoe meer dopjes, hoe meer centjes om pups aan te kopen en op te leiden. Natascha en Els gaan vanaf september de Heistse scholen warm proberen te maken voor de actie. Willy hoopt in Aarschot nog iets extra te organiseren met de deelnemende scholen. “Via het stadsbestuur en in samenspraak met de scholen zouden we de leerlingen op de Grote Markt een grote mozaïek willen laten maken met de dopjes die ze inzamelden. Zo wordt de actie nog eens extra in de verf gezet terwijl de kinderen creatief bezig zijn”, zegt Willy.

www.dopjesactie.be