Direct naar artikelinhoud
Binnenland

De Croo na politieoptreden in Brussel: "Binnenlandse Zaken moet klaarheid scheppen"

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld)Beeld BELGA

"Binnenlandse Zaken moet nu klaarheid scheppen over wat er is gebeurd en onmiddellijk maatregelen nemen." Dat heeft vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd in VTM NIEUWS in een reactie op de rellen van afgelopen week in Brussel. Vanmorgen haalde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) scherp uit naar het optreden van de Brusselse politie. 

"Het kan niet dat het bij dergelijke rellen een halfuur duurt voor er enige tussenkomst is, en dat men dan achteraf vaststelt dat er niemand aanwezig was om vaststellingen te kunnen doen en de juiste personen te kunnen aanhouden", zei De Croo. De vicepremier toonde zich voorstander van een eengemaakte politiezone voor Brussel, maar dat is een "structurele oplossing", terwijl De Croo wil dat het volgende week al beter gaat.

"Op het gebied van commando van politie is er overduidelijk iets mis gegaan." De Croo vindt dat Binnenlandse Zaken op dat vlak klaarheid moet scheppen over wat er gebeurd is en onmiddellijk maatregelen moet nemen. "Op korte termijn blijkt dat er een probleem is met de aansturing van de in totaal meer dan 5.000 politieagenten die we in Brussel hebben. Dit moet beter."

'Op korte termijn blijkt dat er een probleem is met de aansturing van de in totaal meer dan 5.000 politieagenten die we in Brussel hebben. Dit moet beter'
Alexander De Croo (Open Vld)

Beheersbaar

Eerder vandaag toonde ook justitieminister Koen Geens (CD&V) zich al scherp voor het politieoptreden van de voorbije week. "Het is hoe dan ook opmerkelijk dat men pas om 23 uur helemaal paraat is bij een voetbalmatch die om 18.30u begint", zei Geens in De Zevende Dag. "De voorspelbaarheid en beheersbaarheid van die crisis was vrij groot. Op het gebied van commando was men niet goed op elkaar afgestemd." 

Aan het gebrek aan middelen kan het al niet liggen, vindt de minister. "Er is geen stad waar er meer geïnvesteerd wordt in de politie, dan Brussel." De federale overheid geeft elk jaar 70 miljoen, het gewest nog eens 30 miljoen. "Ze hebben een politiecapaciteit per inwoner die twee keer zo groot is als Antwerpen."

De straat de baas

Minister Geens uitte verder zijn bedenkingen over het snelrecht - pas op 5 januari moeten twee van de relschoppers voor de rechter verschijnen. "Die mensen onmiddellijk in de gevangenis gooien heeft geen zin, maar het snelrecht zou nog sneller moeten. Dat kan, alleen moet het parket dat doen," aldus Geens.

Justitieminister Koen Geens (CD&V)Beeld Photo News

Een van de belangrijkste punten van kritiek was dat de politie zaterdag amper tot aanhoudingen overging. Er zijn maar drie aanhoudingen gebeurd na de rellen, terwijl op camerabeelden veel meer relschoppers te zien zijn. Volgens Geens stond zaterdag geen arrestatieteam plaats, omdat alles onverwacht gebeurde. Speurders onderzoeken de camerabeelden. "Twintig procent zou al heel goed zijn", aldus nog Geens daarover. Op basis van camerabeelden is het niet evident om iemand te identificeren.

"Het is niet normaal dat men de vinger niet meer aan de pols heeft in bepaalde Brusselse wijken. Dat de straat baas is en niet de politie, kan niet."