© Hollandse Hoogte / Rob Voss

Bijna 2 miljoen kippen vernietigd na fipronilschandaal

Door het fipronilschandaal zijn in België in totaal 77.375.000 eieren vernietigd en 1.900.000 kippen geruimd. Dat zegt de federale minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zaterdag in La Dernière Heure.

Wle

‘Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen heeft zijn werk bij ons uitstekend gedaan. Ter vergelijking: in Nederland zijn er nog eieren met fipronil en maar liefst een honderdtal bedrijven is er nog steeds gesloten’, zegt Ducarme.

De minister maakt ook bekend dat hij van de Europese Commissie groen licht heeft gekregen om 15 miljoen euro vrij te maken om getroffen pluimveehouders te steunen. Dat bedrag komt boven op de 15 miljoen euro die al was voorzien voor de distributie- en de voedingsmiddelenindustrie.

‘We zullen een groene lijn ter beschikking stellen aan zij die door de crisis getroffen zijn. Ze kunnen tot eind april een dossier indienen. Eens een akkoord in hun dossier wordt bereikt, kunnen de slachtoffers worden terugbetaald.’

Het fipronilschandaal zorgde er vorige zomer voor dat er wereldwijd eieren vernietigd werden. In ons land kreeg het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen stevige kritiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER