© BELGA

Koop online eens een vliegtuig: toestellen failliet VLM gaan onder de hamer

Voor zover daar nog twijfel over bestond: een doorstart van de failliete Antwerpse vliegtuig-maatschappij VLM is nu definitief van de baan. Vliegtuigen, onderdelen en slots worden vanaf vandaag te koop aangeboden.

Patrick van de perre

Voor de liefhebbers biedt veilinghuis Troostwijk drie turboprop vliegtuigen Fokker F27-50 te koop aan. Maar er staan ook vliegtuigmotoren, motor­onderdelen én de merknaam en het logo van VLM op de website van het veilinghuis.

Zelfs de slots, dat is de tijds­periode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven, worden te koop aangeboden.

“Dat betekent alvast dat er geen ­interesse is om VLM in zijn geheel over te nemen. Anders had alles nu niet op een veilingsite gestaan. Nochtans hadden de curatoren gezegd dat er wel degelijk interesse was van meerdere over­nemers”, zegt luchtvaartspecialist Luk De Wilde.

Drie toestellen verkocht

SHS Aviation, de moederholding van VLM, besliste in augustus om de boeken neer te leggen. Enkele ­weken daarvoor waren al vijf verbindingen vanuit Antwerpen geschrapt. Bovendien had het bedrijf op dat moment al drie Fokkers van VLM aan het Zweedse luchtvaart­bedrijf Amapola verkocht.

“Waar de resterende drie vliegtuigen naartoe gaan is afwachten. Maar ik sluit niet uit dat ook die door Amapola worden gekocht”, vervolgt Luk De Wilde. De kans dat ook de onderdelen en de slots naar dezelfde koper gaan is volgens de luchtvaartspecialist niet groot. “Dan zou er zich nu al wel een koper hebben aangediend. De kans is groter dat de onderdelen door verschillende bedrijven worden gekocht.”

Wat dergelijke veiling kan opleveren is ook voor De Wilde onduidelijk. “Dat hangt af van de interesse en van de waarde van het materiaal.”

Gevolgen voor Antwerp Airport

Over een eventuele terugkeer van de naam VLM is De Wilde sceptisch. “Ik kan me niet voorstellen dat er een bedrijf interesse heeft om onder deze naam verder te gaan. Er hangt te veel negativiteit rond het merk.”

Voor de luchthaven in Deurne ziet hij dan weer weinig gevolgen. “Vergeet niet dat VLM maar een klein percentage van de vluchten vanuit Antwerpen verzorgde. Bovendien blijven de slots behouden.”

En die zijn interessant voor andere luchtvaartmaatschappijen. “De vluchten naar Zürich zullen misschien minder in trek zijn. Maar de vluchten tussen Antwerpen en London City Airport zijn dat ongetwijfeld wel. Er is op dit moment een wachtlijst om op die luchthaven te mogen landen.”

De veiling loopt nog tot maandag 15 oktober.

www.troostwijkauctions.com

© Joris Herregods