© An Nelissen

DISCUSSIE. Testen om discriminatie op te sporen: een goede zaak?

Een praktijktest bij 943 adverteerders op Immoweb.be bracht aan het licht dat in 40% van de gevallen wordt gediscrimineerd bij het verhuren: een kandidaat-huurder met een ‘exotisch’ klinkende naam wordt nog veel te vaak niét uitgenodigd om een huurpand of -appartement te komen bekijken. Moet er vaker actief worden gezocht naar discriminatie?

ph

Lees ook: Vier op de tien allochtonen gediscrimineerd op Antwerpse huurmarkt

De onderzoekers antwoordden op 943 advertenties op de vastgoedwebsite Immoweb. Het ging uitsluitend om huurwoningen in Antwerpen. Op één dag tijd werden twee berichten gestuurd naar dezelfde verhuurder of makelaar. In de voormiddag ging het om een bericht in onberispelijk Nederlands, ondertekend door een persoon met een Maghrebijnse naam, zoals Mourad. In de namiddag stuurden ze een gelijkaardig keurig bericht, maar dan ondertekend door een Vlaams klinkende naam, bijvoorbeeld Koen.

Met de resultaten onder de arm vraagt het actieplatform Praktijktesten Nu, waarvan het Vlaams Huurdersplatform en Samenlevingsopbouw deel van uitmaken, dat ook Antwerpen praktijktesten invoert, naar voorbeeld van Gent. Er is discussie of deze praktijktesten het discriminatieprobleem ook werkelijk aanpakken.

Wat vindt u? Zijn zo’n ‘mystery calls’ of ‘mystery mails’ een wapen om discriminatie tegen te gaan, op de arbeidsmarkt maar ook de woonmarkt? Kan het de taak zijn van een overheid om dit op te zetten? Of moet het probleem op andere fronten tegen worden gegaan?

Antwoord via onderstaand invulformulier. Een bundeling van de reacties verschijnt morgen in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER