Direct naar artikelinhoud
Rusland

Britse legerchef: "Rusland vormt bedreiging voor internetkabels op zeebodem"

Sir Stuart Peach, chef van het Britse leger.Beeld EPA

Sir Stuart Peach, chef van het Britse leger, trekt aan de alarmbel. Volgens hem bedreigt Rusland de communicatie- en internetkabels op de bodem van de zee, en dat zou catastrofale gevolgen kunnen hebben voor onze economie. Dat schrijft de BBC.

De legerchef roept Groot-Brittannië en de Navo op de kabels beter te beveiligen. Een eventuele beschadiging door Rusland zou de economie "onmiddellijk en mogelijk catastrofaal" treffen, aldus Peach.

De kabels op de zeebodem verbinden verschillende landen en continenten. Volgens recente cijfers van de Policy Exchange-denktank zijn er zo'n 213 onafhankelijke kabelsystemen, goed voor 877.121 kilometer aan glasvezel.

De kabels zijn van vitaal belang voor onze economie: dagelijks wordt 97 procent van de wereldwijde communicatie en zo'n 10 biljoen aan financiële transacties verricht via die kabels.

Bekijk hieronder een interactieve kaart met de kabels op de zeebodem:

Submarine Cable Map

TeleGeography's free interactive Submarine Cable Map is based on our authoritative Global Bandwidth research, and depicts active and planned submarine cable systems and their landing stations. Selecting a cable on the map projection or from the submarine cable list provides access to the cable's profile, including the cable's name, ready-for-service (RFS) date, length, owners, website, and landing points.

De kabelsystemen zijn een achilleshiel voor onze samenleving: hun kwetsbaarheid vormt "een nieuw risico voor onze manier van leven", aldus Peach. De bescherming van de kabels dient aangescherpt te worden, "als antwoord op de dreiging die hand in hand gaat met de modernisering van de Russische zeemacht". Hij doelt daarmee zowel op de nucleaire als conventionele schepen en onderzeeërs. 

De Navo moet daarom snel in actie schieten in een missie die Peach "cruciaal" noemt. "Want Rusland verbetert naast haar schepen en onderzeeërs ook haar onconventionele kunnen en haar informatie-oorlogsvoering."

"Fysieke cyberaanval"

Ook de Verenigde Staten hebben zich in het verleden al zorgen gemaakt over Russische activiteiten in de buurt van grote interkabels op de zeebodem. Twee jaar geleden schreef de New York Times dat Washington zelfs rekening hield met een "fysieke cyberaanval". Er zouden toen behoorlijk wat Russische onderzeeërs en spionageboten gespot zijn bij de kabelsystemen.