Direct naar artikelinhoud
VS

Alabama executeert 83-jarige gevangene

Walter Leroy Moody.Beeld AFP

De staat Alabama heeft de 83-jarige Walter Leroy Moody geëxecuteerd. Moody is, voor zover bekend, de oudste persoon die ter dood is gebracht sinds 1976, het jaar waarin het hooggerechtshof de landelijke opschorting van de doodstraf ongedaan maakte.

Moody stuurde in 1989 per post een bom naar het huis van een rechter, die daardoor om het leven kwam. Zijn vrouw raakte zwaargewond. Later stuurde hij ook een fataal bompakket naar een burgerrechtenadvocaat. Twee andere bommen, onderweg naar een rechtbank en een burgerrechtenorganisatie, werden onderschept voordat er slachtoffers vielen.

Enkele jaren eerder was een pijpbom in Moody’s eigen huis ontploft. Zijn vrouw raakte hierbij gewond. Naar aanleiding van die ontploffing zat hij drie jaar in de gevangenis. Deze eerste bom en de manier waarop deze was gemaakt, bracht de politie op het spoor van Moody. Hij werd in 1990 gearresteerd en kreeg na een rechtszaak eerst van een federale rechtbank zeven keer levenslang. Een rechter in de staat Alabama gaf hem in 1997 de doodstraf, onder meer voor moord en belemmering van de rechtsgang.

Een rechter in de staat Alabama gaf hem in 1997 de doodstraf, onder meer voor moord en belemmering van de rechtsgang

Achtste executie

Het Amerikaanse hooggerechtshof had de terechtstelling eerder op de dag nog opgeschort, maar wees enkele uren later de beroepszaken tegen de executie af. Moody is in een gevangenis in Atmore ter dood gebracht met een dodelijke injectie. Het is de achtste executie in de VS dit jaar.

Vóór de executie van Moody was de 77-jarige John Nixon volgens het Death Penalty Information Center de oudste persoon die sinds 1976 ter dood is gebracht.