Audi wil nog dit jaar productie starten in nieuwe fabriek voor elektrische wagens in China

© BELGA

De Duitse luxewagenbouwer Audi wil nog voor het einde van dit jaar de productie starten in zijn nieuwe fabriek voor elektrische wagens in Changchun, in het noorden van China. Dat blijkt uit een mededeling die de autobouwer donderdag verspreidde in de aanloop naar het autosalon van Peking volgende week.

lto
Bron: BELGA

Audi zal op het autosalon van Peking alleen nog volledig elektrische wagens tonen, met specifieke focus op de Chinese markt, de grootste markt ter wereld. Audi legt er de klemtoon op zijn lokale aanpak van auto’s gebouwd “in China voor China”. “De Chinese markt is centraal voor de transformatie van het merk Audi tot een wereldleider in het aanbieden van premium elektrische mobiliteit”, zegt Audi-topman Gernot Döllner.

De wagens die Audi in Changchun gaat bouwen zijn gebaseerd op het samen met sportwagenbouwer Porsche ontwikkelde luxeplatform PPE (Premium Platform Electric). De joint venture van Audi in China, Audi FAW NEV, zal nog voor het einde van dit jaar met de productie starten van drie modellen op basis van het PPE-platform. Het gaat om auto’s uit de Audi Q6 e-tron en Audi A6 e-tron modellenreeksen voor de Chinese markt. De preproductie werd al opgestart in de nieuwe fabriek.

LEES OOK. Komt er nieuwe reddingsoperatie voor Audi Brussels?

Onzekerheid Audi

In ons land heeft Audi een fabriek in Vorst, waar de volledig elektrische Q8 e-tron gebouwd wordt, een grote elektrische SUV. Over de toekomst van de Brusselse fabriek is al enige tijd onzekerheid, nadat bekendraakte dat de opvolger van de huidige Q8 e-tron er na 2027 niet meer van de band zal rollen.

Bij Audi Brussels werden dit jaar ook al een aantal weken economische werkloosheid ingevoerd, verloren 371 uitzendkrachten hun baan en werd de productiesnelheid verlaagd. Premier Alexander De Croo heeft daarom een Audi-taskforce opgericht met vertegenwoordigers van de verschillende regeringen en het management van de autofabriek. 

De Croo zei vorig week dat hij “heel snel” wil schakelen om nog voor de verkiezingen een dossier rond te hebben dat de toekomst van Audi Brussels moet garanderen. De zowat 3.000 werknemers van de VW-dochter in Vorst moeten volgens de premier zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Begin mei komt de taskforce opnieuw samen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen