Eerste aanmaning voor factuur wordt altijd gratis

© BELGAIMAGE

Een eerste herinneringsfactuur wordt altijd gratis en invorderingskosten mogen nooit meer dan 15 procent van het factuurbedrag bedragen. Dat staat in een nieuwe wet waarmee consumentenminister Kris Peeters (CD&V) overmatige schuldenlast wil indijken, schrijft Het Laatste Nieuws.

Bijna 5 procent van de Belgen kampt met betalingsachterstand voor basisbehoeften zoals water of stroom. Bij armen is dat 16 procent. “Schulden leiden vaak tot bijkomende kosten en zijn een van de belangrijkste oorzaken van armoede”, zegt Kris Peeters. “Mensen komen zo in een vicieuze cirkel terecht. Door voldoende tijd te geven om facturen te betalen en extra kosten te beperken, wil ik de consument beter beschermen.”

Concreet zal een eerste herinneringsbrief niet meer gepaard gaan met extra kosten. De brief moet voortaan een overzicht bieden van alle kosten en verwijlinteresten die kunnen volgen vanaf een tweede herinnering. Die worden wel begrensd. Invorderingskosten mogen nooit meer de werkelijke kosten van de handeling overschrijden. En er komen plafonds die worden berekend op de hoofdsom, met een maximum van 15 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen