Direct naar artikelinhoud
ouderenzorg

Verblijf in rusthuis 4 procent duurder

20150408 - HUY, BELGIUM: Illustration picture shows a person walking with a walker in a retirement home in Huy, Wednesday 08 April 2015.BELGA PHOTO MAXIME ANCIAUXBeeld BELGA

De voorbije twee jaar is een rusthuisverblijf ruim 4 procent duurder geworden. In Vlaanderen betaal je nu gemiddeld 1.665 euro per maand. De kosten stegen overal.

De cijfers komen uit de tweede rusthuisbarometer van het Socialistisch Ziekenfonds. In meer dan 3.000 facturen van leden/rusthuisbewoners werd gekeken naar de dagprijs en naar de supplementen. De dagprijs is een vast bedrag dat de bewoner betaalt voor zijn verblijf, ongeacht zorgbehoefte of inkomen. De supplementen zijn vergoedingen voor extra diensten, zoals geneesmiddelen, de was, dranken of transportkosten. De barometer spreekt zich niet uit over de kwaliteit, noch over het comfort van een verblijf.

De studie toont aan dat de bewonersfactuur sterker stijgt dan de levensduurte of de uitkeringen. In Vlaanderen betaalde de rusthuisbewoner gemiddeld 1.665 euro per maand, waarvan 1.559 euro voor de dagprijs (93 procent) en 106 euro aan supplementen (7 procent). Dit is een prijsstijging van 4,4 procent ten opzichte van 2014. In Brussel steeg de kostprijs met 7 procent in twee jaar, naar gemiddeld 1.602 euro per maand.

'Het is hoog tijd dat voor een solidaire financiering van de ouderenzorg'
Paul Calluwaerts (Socialistisch Ziekenfonds)

Antwerpen blijft de duurste provincie, met een factuur van 1.762 euro, gevolgd door de provincies Vlaams-Brabant (1.712 euro) en Oost-Vlaanderen (1.632 euro). De provincies Henegouwen (1.326 euro) en Namen (1.347 euro) zijn het goedkoopst.

Een verblijf in een publieke instelling is in heel het land het goedkoopst. In Vlaanderen komt dit neer op 1.601 euro per maand, of zo'n 100 euro goedkoper dan een verblijf in een vzw of commerciële instelling.

Volgens Paul Calluwaerts, algemeen secretaris van het Socialistisch Ziekenfonds, kunnen drie op de vier ouderen geen verblijf in een rusthuis meer betalen. "Het is hoog tijd dat voor een solidaire financiering van de ouderenzorg", zegt hij. "Iedereen moet op zijn of haar oude dag op een menselijke en kwaliteitsvolle verzorging kunnen rekenen."