Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Nu belangrijk: deze feiten moet u onthouden uit het ochtendnieuws

Nu belangrijk: deze feiten moet u onthouden uit het ochtendnieuws
Beeld Photo News

Jongeren spijbelen opnieuw massaal om aandacht te vragen voor klimaatproblemen. De NMBS belooft transparanter te communiceren over vertragingen. En Trump stelt zijn State of the Union uit. Deze nieuwsberichten zijn deze ochtend belangrijk.

Nu in het nieuws

1. Onvrede over lijstvorming bij Open Vld

Ontslagnemend federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) stapt uit de politiek. Aanleiding is de discussie over het federaal lijsttrekkerschap voor de verkiezingen van 26 mei, waarvoor de partijtop liever een vrouw had aangeduid in plaats van De Backer.

2. Geen trucjes meer om stiptheid treinen op te smukken, belooft spoorbaas Dutordoir
Het moet gedaan zijn met het opsmukken van stiptheidscijfers. Dat zegt spoorbaas Sophie Dutordoir, die in het parlement haar plannen voorstelde. Haar belofte om de stiptheid met 10 procent te verhogen, stoot echter op scepsis.

3. Mondbacterie nieuwe verdachte voor ontstaan alzheimer
Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt, speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances, op basis van een reeks experimenten op mensen en muizen.

Nu in het nieuws
Beeld BELGA

4. Klimaatspijbelaars overspoelen Brussel derde week op rij
Het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal en de Kunstberg lopen voor de derde week op rij helemaal vol voor de mars van de klimaatspijbelaars van Youth for Climate

5. Trump stelt State of the Union uit tot na de shutdown
Na dagenlang gekibbel tussen de Democraten en Trump heeft die laatste nu beslist om zijn State of the Union uit te stellen tot de shutdown voorbij is. Dat kondigde de Amerikaanse president zelf aan op Twitter.

Donald Trump.Beeld Photo News

6. Is de mobiele betaalrevolutie in zicht?
Bancontact en Payconiq brengen een nieuwe app uit voor mobiele betalingen, Payconiq by Bancontact. Is dit het duwtje in de rug dat smartphonebetalen in ons land nodig heeft? Of houden we toch liever vast aan onze bankkaart?

7. Doet brexit Noord-Ierland weer ontploffen?
De vrees groeit dat de brexit voor een nieuwe golf van geweld in Noord-Ierland zal zorgen. Daar ontplofte zaterdag een bomauto en werden er nadien nog drie incidenten gemeld. De vijandschap tussen Brits- en Iersgezinden is er nooit volledig weggeëbd en het afscheid van Europa dreigt de oude wonden open te rijten.

8. Bracke: “Zelf ook ooit geld gegeven aan corrupte mensen”
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft vragen bij de beschuldigingen aan het adres van partijgenoot Melikan Kucam rond humanitaire visa. Hij stelt dat er in landen als Syrië in al eens met smeergeld gewerkt wordt. “Toen ik voor de VRT werkte heb ik ook geld gegeven aan corrupte mensen om je job te kunnen doen. Ik heb dat één keer gedaan in oorlogsgebied.” 

9. Niet rendabel: de kinesist komt niet langer op huisbezoek
Kinesitherapeuten doen steeds minder huisbezoeken. De schamele verplaatsingsvergoeding is niet rendabel. Vandaag spreekt de Raad van State zich uit over de vraag of de overeenkomst wel correct werd afgesloten.

Leuk om weten

10. Miljardair doet Amerikaans huizenrecord sneuvelen
De Amerikaanse miljardair Ken Griffin (50) kocht pas vorige week voor 108 miljoen euro een woning in Londen, de op één na duurste woning ooit in de Britse hoofdstad. Nu slaat hij in New York toe: hij kocht een penthouse bij Central Park, met 209 miljoen euro de duurste woning in de VS aller tijden. Voor als hij eens in de buurt moet zijn.

11. Queen vindt jonge fans dankzij filmhit
Het gaat hard voor de legendarische rockgroep Queen. Opnieuw. De Hollywoodfilm Bohemian Rhapsody haalde dinsdag vijf Oscarnominaties binnen en op Spotify trekken de Britten meer luisteraars aan dan populaire rapster Cardi B. Nog opmerkelijker: meer dan de helft van die luisteraars is jonger dan 35.

Leuk om weten
Beeld AP