donderdag 19 oktober 2017 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Frans Billen, voor één keer aan de piano met de regisseurs van ‘The Story of My Life’: Johnny Put en Deborah Vochten. Sven Dillen

Frans Billen (78) is de eerste Hasselaar over wie er een film is gemaakt

“Heb ups en downs gekend”

HASSELT“Veel vrienden zeiden: ‘Frans, jij hebt zoveel meegemaakt. Daar moet je een film van maken.’” Daar hoefden ze bij de flamboyante Hasselaar Frans Billen (78) niet op aan te dringen. Na een jaar is de documentaire bijna klaar. Op 24 november is ‘The Story of My Life’ in première te zien in Kinepolis.

Michel Bisceglia, die de muziek schreef voor onder meer ‘Marina’ en de soundtrack van ‘Le Fidèle’ dirigeerde, maakt in Boekarest nog opnamen van de muziek die hij speciaal voor deze documentaire schreef. Frans Billen is er bijzonder trots op. “Ik ben de eerste Hasselaar over wie er een film is gemaakt”, zegt hij.

Voor de documentaire beschikten regisseurs Johnny Put en Deborah Vochten over niet minder dan 500 uur filmopnamen die Frans Billen zelf liet maken tijdens zijn ontmoetingen met grote namen uit de showbizz en zelfs met wereldleiders. Cynthia Reekmans interviewde hem over zijn leven. Reekmans gaat daarbij geen enkele vraag uit de weg. De documentaire, geproduceerd door Frederik Knapen van Medialife met camerawerk van Enno Jambers, is een verhaal van een jongetje dat op de beroepsoriëntering te horen kreeg dat hij enkel goed was om in de mijn te gaan werken, melkboer werd en daarna succesvol autohandelaar. Tot hij in de herfst van zijn leven harde klappen moest incasseren.

Gelukkiger

Gina Lollobrigida wist niet wat haar op het Dusartplein overkwam Frans BILLEN

“Ik heb ups en downs gekend”, zegt Billen. “Ooit verkocht ik op één zaterdag zeventien auto’s. Ik heb vijftien keer de uitreiking van de Oscars en van de Golden Globes bijgewoond. Ben zesmaal bij Frank Sinatra’s thuis geweest. Heb met Meryl Streep en Jamie Lee Curtis gedanst en krijg met nieuwjaar nog een wenskaart van Tom Hanks. Maar ik heb ook een vechtscheiding meegemaakt omdat ik een buitenechtelijk kind heb, nu een meisje van zestien. Daardoor heb ik mijn Hollywood Movie Museum moeten opdoeken en verkopen, een levenswerk naast mijn Mercedesgarage”, vertelt Billen. “De tijd dat ik me tussen de high society bewoog is voorbij. En toch ben ik nu gelukkiger dan vroeger. Ik geniet meer van de simpele dingen en ben vooral blij dat het conflict met mijn twee zonen dankzij mijn goede vriend Huub Haenen en mijn onlangs overleden broer is bijgelegd. Op de begrafenis van Bert hebben we elkaar voor het eerst in zeven jaar omarmd. Ik ben gelovig en heb het gevoel dat Bert dat van hierboven heeft geregeld.”

Fata Morgana

Audiëntie bij Johannes-Paulus II. hbvl

In de film vertelt Billen hoe hij een audiëntie versierde bij Johannes-Paulus II met een goedkoop beeldje van Maria met kind dat hij presenteerde als een kostbaar geschenk uit Val Saint Lambert. Recenter is zijn stunt voor het Eén-programma ‘Fata Morgana’ (2005). “Geena Lisa en Sergio kwamen naar Hasselt en de opdracht was: laat een Hollywoodster verschijnen. Ik geraakte aan het nummer van de manager van Gina Lollobrigida en vertelde hem dat het ging om een acte de présence van de gewezen Hollywoodster op een feest in mijn park ten voordele van ‘Kom op tegen Kanker’. Dat zag ze voor de prijs van 10.000 dollar wel zitten. In Hasselt hebben we haar in een limousine gestopt en haar naar het Kolonel Dusartplein gereden, waar tienduizend mensen reikhalzend stonden te kijken welke vedette er uit die wagen zou stappen. Gina wist niet wat haar overkwam. Met Herman Reynders, toen burgemeester van Hasselt, die mij had ingeschakeld om de opdracht van ‘Fata Morgana’ waar te maken, had ik een deal gemaakt: de stad en ikzelf betaalden elk 6.000 dollar. Iets verkopen, dat hebben ze me nooit moeten leren.” (lacht)

‘Frans Billen, The Story of My Life’, Kinepolis, 24/11 en op 30/11 ten voordele van Hart voor Limburg

Gina Lollobrigida als Fata Morgana.  PhL

Op de rode loper met Kate Winslet.  hbvl

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws