Het ontwerp voor de brandweerkazerne in de Desmedtstraat in Minderhout is klaar.© bureau Adam

Brandweer kan over twee jaar verhuizen naar nieuwe kazerne in Minderhout: “Aanrijtijd daalt van vijf naar twee minuten”

Hoogstraten -

Het ontwerp voor de nieuwe brandweerkazerne in Hoogstraten is klaar. Op een perceel in de Desmedtstraat in Minderhout beginnen volgend jaar de bouwwerken. Het gebouw komt op een meer centrale plaats, zodat de hulpverlening sneller ter plaatse kan komen.

Ronny van den Ackerveken

Aan de plannen voor een nieuwe brandweerkazerne ging een lang traject vooraf. “Bij de start van de zonevorming in 2015 was duidelijk dat de kazerne op de Sint-Lenaartseweg in Hoogstraten geen goede ligging had en verouderd was”, zegt zonecommandant Luc Faes van de hulpverleningszone Taxandria. “Enkele jaren later werd de risicoanalyse herwerkt. Een autopomp moet bij minstens 80 procent van de oproepen binnen de vijftien minuten ter plaatse zijn met zes personen. Dat was in Hoogstraten niet mogelijk. De nood aan een nieuwe kazerne op een meer centrale plaats drong zich op. Het verwerven van de gronden verliep niet zo vlot, maar met het ontwerpplan zetten we weer een flinke stap.”

Het plan is getekend door architectenbureau Adam. “Aangezien het gebouw op een lang en smal perceel komt te staan, moesten we het ontwerp in de lengte en diepte maken”, legt architect Bruno Dekoning uit. “De voertuigen worden gestald aan de zijkant in plaats van aan de voorkant. Bij het uittekenen is er uitgegaan van de situatie na een interventie. De brandweerwagens komen eerst in de loszone voor materialen uit te laden. Achteraan is een wasstraat. Bovengronds zijn er acht parkeerplaatsen voor vrijwillige brandweerlieden. Als die plaatsen volzet zijn, rijden de auto’s naar de ondergrondse parking.”

“We hebben voorgesteld om geen verkeerslichten te plaatsen. Die zouden voor de arriverende brandweerlieden voor oponthoud kunnen zorgen. Borden die aanduiden dat er een uitrit van de brandweer is, zijn een betere oplossing”

Jan Peeraer

Postoverste van brandweer Hoogstraten

Architect Bruno Dekoning, zonecommandant Luc Faes, burgemeester Marc Van Aperen, postoverste Jan Vinckx van brandweer Meerle en postoverste Jan Peeraer van brandweer Hoogstraten.© ram

Geen verkeerslichten

Tegen de zomer van 2026 zou de kazerne klaar moeten zijn. Het stadsbestuur van Hoogstraten dient deze week de aanvraag voor de omgevingsvergunning in. “Dit betekent een duurzame en toekomstgerichte oplossing voor snelle en kwalitatieve hulpverlening”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). “De posten van Hoogstraten en Meerle worden geïntegreerd in de nieuwe kazerne. Hierdoor daalt de aanrijtijd van vijf naar twee minuten.” Het aantal beroepsbrandweermannen in Hoogstraten is verhoogd tot twintig personen.

LEES OOK. Stad koopt extra perceel om voldoende plaats te hebben voor nieuwe brandweerkazerne

De nieuwe kazerne komt vlak bij het drukke kruispunt van de Desmedtstraat, Bredaseweg en Meerseweg. Voor de verkeersafwikkeling is het nodige overleg gepleegd met wegbeheerder AWV. “We hebben voorgesteld om geen verkeerslichten te plaatsen”, zegt postoverste Jan Peeraer. “Die zouden voor de arriverende brandweerlieden voor oponthoud kunnen zorgen. Borden die aanduiden dat er een uitrit van de brandweer is, zijn een betere oplossing. De sirenes en zwaailichten van de brandweerwagens die vertrekken, maken voor het verkeer ook duidelijk om te stoppen.”

Het grondplan van de nieuwe brandweerkazerne.© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners