Antwerpse ambachters Elke Lemmens, Bart Van Troyen en Marc Reymen zullen op het festival aanwezig zijn.© rr

Antwerpse ambachtsmakers brengen vakmakschap tot leven tijdens eerste Belgische editie Ambacht in Beeld Festival

Antwerpen, Brussel -

Het Ambacht in Beeld Festival organiseert voor het eerst een editie in Brussel op zaterdag 30 en zondag 31 maart. Meer dan veertig ambachtslieden, waaronder drie Antwerpenaren, bieden de bezoekers de mogelijkheid om hun vakkennis te delen en te ervaren.

Niels Delport

Het evenement bestaat al sinds 2013 in Amsterdam, maar komt nu voor het eerst naar onze hoofdstad. Op de site van Tour & Taxis vinden workshops plaats voor alle leeftijden, waarin je van ambachtslieden nieuwe vaardigheden kunt leren. Zo kun je leren glasblazen, houtdraaien, kalligrafie en nog veel meer. Daarnaast zijn er tal van exposities, films en demonstraties.

“Met het festival willen we niet alleen de schoonheid van ambachtelijk meesterschap delen, maar ook bijdragen aan het behoud van vakmanschap en de instroom naar ambachtelijke vakopleidingen”, benadrukt festivaldirecteur Wendy van Wilgenburg. “Daarnaast stimuleren we een bewustere kijk op de wereld door te focussen op duurzaamheid en reparatie van objecten die met liefde en aandacht zijn gemaakt door ambachtelijke makers.”

Het Ambacht in Beeld Festival in Amsterdam.© Bram Kloos Photography

De ambachtelijke makers komen uit binnen- en buitenland. Ook enkele Antwerpse makers nemen deel aan het festival. Een van hen is Bart Van Troyen. Hij maakt en herstelt musetten, een muziekinstrument dat tot de doedelzakfamilie behoort. “De musette was het geliefkoosde instrument van de Franse adel in de 17e en 18e eeuw, maar sinds de jaren 70 is er een heropleving”, vertelt hij.

“Zijn atelier, met de geuren en geluiden van de draaibank, maakte een grote indruk op mij.”

Bart Van Troyen

Musettemaker

Van Troyen behaalde in 2002 als eerste een masterdiploma voor musette en doedelzak. “Tijdens die opleiding kwam ik in contact met musettebouwer Remy Dubois. Zijn atelier, met de geuren en geluiden van de draaibank, maakte een grote indruk op mij. Na lang aandringen heeft hij mij in 2013 het vak geleerd. In 2019 heb ik mijn eigen atelier in Bornem geopend.”

Rieten

Tijdens het festival zal Van Troyen demonstreren hoe je de rieten van een musette maakt. De verschillende fases van het maken van een riet komen aan bod: tubes rollen, solderen, schuren en polijsten, rieten schaven, vorm geven, opbinden, en afwerken.

Bart Van Troyen tijdens het maken van een musette.© Bart Van Troyen

Ook Elke Lemmens van Hausgemacht zal aanwezig zijn. Foto’s van haar gevelminiatuurtjes gingen in 2020 de wereld rond. “Hausgemacht is een mobiel ambachtsatelier waarmee ik workshops op locatie geef”, vertelt ze. “Tijdens die sessies probeer ik om op een laagdrempelige manier mensen uit het hoofd en in de handen krijgen. Want handwerk is een gezonde aanvulling op onze cognitieve dagelijkse bezigheden.”

“Ik probeer om op een laagdrempelige manier mensen uit het hoofd en in de handen krijgen.”

Elke Lemmens

Hausgemacht

Zowel kinderen als volwassenen kunnen workshops bij Lemmens volgen. “Tijdens het festival kunnen volwassenen zelf lepels of spatels uit hout snijden. En de kinderen kunnen een wandelstok snijden en er een touw aanbinden dat ze zelf met de touwslamachine kunnen maken.”

LEES OOK. Plots kijkt de hele wereld naar de Antwerpse gevelminiatuurtjes van Elke Lemmens

Elke Lemmens maakte in 2020 gevelminiatuurtjes.© AP

Ten slotte kan je ook bij Marc Reymen terecht. “Ik bouw al 35 jaar draailieren”, vertelt hij. “Men noemt het luitvormig instrument ook wel eens een doedelzak voor luie mensen (lacht). Mijn liefde voor het instrument is ontstaan toen ik in Amsterdam een zwerver ontmoette die op een zelfgemaakte draailier aan het spelen was. Ik wilde er ook één, maar dat was toen zo moeilijk te verkrijgen dat ik er zelf een heb gebouwd.”

“Mijn liefde voor het instrument is ontstaan toen ik in Amsterdam een zwerver ontmoette.”

Marc Reymen

Draailiermaker

Dit weekend zal Reymen enkele muziekinstrumenten meenemen en de houtbewerking van het bouwproces belichten. “Daarnaast ga ik de bezoekers leren hoe je de randinleg in blokjesmotief van een draailier kunt maken. We vervaardigen een paar strookjes randinleg. Daarmee kunnen we dan een broche, dasspeld of oorbel vormen.”

Meer informatie kan je hier terugvinden.

LEES OOK. Marc Reyman opent deuren zeldzaam draailieratelier

Marc Reymen aan de slag in zijn atelier in Bornem. Links in beeld een draailier.© Jef Wijckmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER