Dubai
Represented by ZUMA Press, Inc.

Beruchte drugscrimineel 'Dikke Nordin' is vanuit Dubai overgevlogen naar Melsbroek

Drugscrimineel Nordin El Hajjioui, bijnaam 'Dikke Nordin', is vanuit Dubai overgevlogen naar ons land. Hij is vanmiddag met een militair vliegtuig vertrokken vanuit Dubai en om 22.21 uur is hij geland op Melsbroek. El Hajjioui wordt verdacht van grootschalige cocaïnehandel, illegale wapenhandel en drugsgeweld. 

Nordin El Hajjioui werd al jaren gezocht door de Belgische justitie, nadat hij in 2016 naar Dubai gevlucht was. Tegen de drugsbaron lopen zeven dossiers, gaande van grootschalige cocaïnehandel over illegale wapenhandel tot drugsgeweld. In geen van die recente dossiers is hij al veroordeeld - onder meer omdat zijn advocaten er telkens ware procedureslagen van maken. Drie wrakingsverzoeken in zulke zaken werden recent wel afgewezen. 

De 36-jarige El Hajjioui klom van kleine dealer op tot een van de spilfiguren in de Antwerpse cocaïnehandel. Wie is hij en wat hangt hem boven het hoofd? We maakten een tijd geleden een portret van hem, dat je hier kan lezen.

De voorbije jaren ondernam ons land al meerdere pogingen om hem uitgeleverd te krijgen. Zonder succes. Vier jaar geleden was hij al eens opgepakt in Dubai, maar hij kwam toen weer vrij. In de herfst van 2023 kon hij opnieuw gevat worden. Sindsdien zat hij daar in de cel. Begin deze maand stemde het Hof van Cassatie in Dubai ermee in om hem effectief uit te leveren. 

We aanvaarden geen straffeloosheid, we zullen ze blijven opjagen, blijven vervolgen

Paul Van Tigchelt - minister van Justitie

Daarop reisde minister van Justitie Paul Van Tigchelt af naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het bezoek zou zijn uitlevering in een stroomversnelling gebracht hebben.

In december 2021 ondertekenden de Verenigde Arabische Emiraten en België een uitleveringsverdrag. El Hajjioui is de tweede crimineel die via dat verdrag uitgeleverd wordt. 

Nu is hij effectief geland in ons land in Melsbroek. Van daar zal hij overgebracht worden naar de onderzoeksrechter, die hem zal verhoren en kan beslissen om hem aan te houden.

"Dubai had lange tijd de reputatie van vrijhaven voor criminelen. Dat is een verkeerd signaal, we kunnen ons daar niet bij neerleggen en we hebben daar hard op gewerkt", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). "Dit is wat mij betreft niet de laatste uitlevering. We aanvaarden geen straffeloosheid, we zullen ze blijven opjagen, blijven vervolgen."

Hij merkt ook een bereidheid bij onder meer Dubai om drugscriminelen ook effectief uit te leveren. "Het signaal dat ze nu geven is belangrijk." 

De advocaten van El Hajjioui willen pas reageren als hij effectief in het land is. 

Meest gelezen