Direct naar artikelinhoud
Lezersbrieven

Lezersbrieven over winterweer: 'Heen en weer rennen naar een trein die óók niet gaat'

Het is code rood. Gevaarlijk op de wegen, grote overlast voor treinreizigers. Lezers over hun ervaringen. Niets nieuws bij de NS.

Rotterdam maandag 11 december vanaf de EuromastBeeld anp

Niets nieuws

In plaats van zijn klanten te helpen, vergroot de NS de problemen die het winterweer heeft veroorzaakt. Treinen via Gouda werden stelselmatig tot 2, 3 minuten voor vertrek op de borden aangekondigd, terwijl bekend was dat deze treinen niet konden rijden door een wisselstoring.
Met betrekking tot deze wisselstoring heeft de NS urenlang niets kunnen zeggen over de verwachte duur. Gevolg: verwarring, heen en weer rennen naar steeds andere perrons, waar ook geen trein rijdt.

Het meest bizarre was een sprinter naar Den Haag, waarvoor een spoorwijziging werd aangekondigd, direct daarna gevolgd door een annulering van de rit. Op enig moment zat ik in een trein naar Leiden. Iedereen moest uitstappen en naar een ander spoor. De vertrektijd werd stiekem een half uur verschoven. Dat gebeurde daarna nog een keer, in beide gevallen stonden deze treinen een half uur later nog op het perron.

Mijn beeld is dat de NS-medewerkers het niet meer in de hand hadden, onvoldoende besluitvaardigheid toonden en het probleem hebben verergerd door onjuiste en misleidende informatie te geven. Niets nieuws, want dit soort wanprestaties zijn normaal bij de NS.
Rudolf Jan Heijink, Zoetermeer

Niets nieuws
Beeld AD

Ria Duif, Capelle aan den IJssel

Hevige sneeuwval zorgt voor overlast en ongelukken en ook een beetje pret. Hoewel sneeuw bij de kersttraditie hoort, is het invoeren van code oranje niet voldoende om alle risico's volledig uit te sluiten. Het wordt tijd dat de regering het vallen van sneeuw volledig verbiedt. Het minste is wel het invoeren van sneeuwvrije zones.  

KNMI-kleuren

Vroeger was alles beter, behalve het weer, dat was anders. Je had mooi weer en je had minder mooi weer, daar moest je het mee doen. Als het erg heet was, kreeg je een waterijsje uit het vriesvak; als het vreselijk koud was deed je een wollen muts op; als het regende deed je een niet-ademend regenpak aan en als het een beetje sneeuwde, ging je lekker buiten spelen.

Alleen als het ijzelde, bleef iedereen die bij zijn volle verstand was binnen. Tegenwoordig heeft het weer een KNMI-kleurcode: groen, geel, oranje, en rood (binnenkort ook pimpelpaars voor radioactieve neerslag). Zo'n code heeft op mij de uitwerking van een rode lap. Ik krijg een donkerbruin vermoeden. Het wordt mij wit om de neus. Ik houd weliswaar van oranje, maar ik erger mij ook wel eens groen en geel. Het liefst bekijk ik alles door een roze bril.

En als het echt niet anders kan, wil ik het zwart op wit. Het weer heeft altijd alle kleuren van de regenboog!
René Devilee, Aerdenhout