Julie Vanloo, hier in beeld met levende legende en WNBA-ster Diana Taurasi, maakt dinsdagnacht haar debuut in de WNBA.© BELGA

BASKETBAL WNBA

“Ik ben waarschijnlijk de oudste rookie in de WNBA”: Julie Vanloo wordt zesde Belgian Cat in de VS

Antwerpen -

Julie Vanloo viert dinsdagnacht haar debuut in de WNBA en bij Washington Mystics. De 31-jarige Belgian Cat is daarmee de zesde Belgische ooit die in de Amerikaanse profcompetitie zal aantreden. “Dit is een droom die uitkomt”. Ik ben waarschijnlijk de oudste rookie in de WNBA,” lacht Vanloo.

Patrick Ceulemans

Julie Vanloo krijgt eindelijk de bekroning na twee sterke seizoenen bij het Franse BLMA Montpellier en het Turkse Galatasaray Istanbul waar ze stiekem op hoopte. De 31-jarige West-Vlaamse heeft na een intensieve stage bij Washington Mystics zich in de defenitieve selectie van 12 gespeeld van de Washington Mystics. “Aantreden in de WNBA is een droom die uitkomt,” zei Julie Vanloo. “Washington Mystics is een team dat me tevens goed past. Met veel “up-tempo” en daar hou ik van. Ik wist enkele dagen geleden al dat ik de selectie zou halen. Ik heb intussen het hotel verlaten en mijn intrek genomen in een appartement. Ja, het kan nu echt beginnen voor mij. Ik beleef hier een fantastische tijd en dat ik dit op mijn 31ste nog mag meemaken is een droom die uitkomt,” zei Julie Vanloo aan de telefoon en op weg naar de ochtendtraining.

“Win win voor de Belgian Cats”

Julie Vanloo mist door de WNBA-campagne wel een stuk van de voorbereiding van de Belgian Cats op de Olympische Spelen. “Ik heb al genoeg voorbereidingen meegemaakt (lacht). Neen serieus, ik denk dat het zowel voor mij als de Cats een “win win” is. Ik ga hier twee maanden op een hoog niveau spelen. Elke match ga ik bijleren en dat neem ik mee naar de Cats. Op 16 juli (tien dagen voor de start van de Spelen) ligt de WNBA en omwille van de Olympische Spelen een tijdje stil en voeg ik me bij de selectie van de Cats.”

“Wat de ambities zijn van Washington Mystics? We zijn een team met vele nieuwe namen en coach Eric Thibault bouwt aan een nieuw hoofdstuk. We zijn dit seizoen geen favoriet zoals New York Liberty of Las Vegas Aces. Ik hoop wel dat we veel kunnen verrassen,” aldus nog Julie Vanloo.

Julie Vanloo is de derde Belgische bij Washington Mystics.© Isosport

Vele assists in oefenmatchen

In de twee oefenmatchen kon Julie Vanloo coach Eric Thibault, zoon van general manager en ex-coach Mike Thibault (ook assistent-coach van Team USA), overtuigen. In de eerste partij (84-87 versus tegen Atlanta Dream) tekende ze in 19 minuten voor 3 punten, 8 assists en 1 rebound. Tegen Minnesota Lynx (83-77 verlies) kreeg Julie Vanloo 21 minuten speeltijd en was goed voor 6 punten, 6 assists en 1 rebound. Washington Mystics opent op 14 mei het nieuwe WNBA-seizoen met een thuiswedstrijd tegen New York Liberty. Vanloo is na Emma Meesseman en Kim Mestdagh (WNBA kampioen in 2019) de derde Belgische speelster bij de club uit de Amerikaanse hoofdstad.

In totaal zijn er nu zes Belgische speelsters die het schopten tot de WNBA. Na Kim Mestdagh (Washington Mystics) en Emma Meesseman (Washington Mystics/Chicago Sky) speelden ook Ann Wauters (Cleveland Rockers, New York Liberty, San Antonio Silver Stars, Seattle Storm, LA Sparks en kampioen in 2016 met LA; red. ), Hind Ben Abdelkader (Indiana Fever) en Julie Allemand (Indiana Fever/Chicago) in de WNBA. Julie Allemand zou normaal gezien ook deze campagne in de WNBA en bij LA Sparks aantreden. Na een operatie aan de enkel moet ze forfait geven voor de WNBA en richt ze haar focus op haar revalidatie en op de Olympische Spelen met de Belgian Cats in Parijs.

Julie Vanloo met Emma Meesseman bij de Cats. Meesseman werd in 2019 WNBA-kampioen met Washington Mystics.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer