Geverfde paaseieren zijn een Limburgs fenomeen

Enkel in supermarkten in Limburg verkopen Colruyt en Delhaize vanaf carnaval gekleurde paaseieren. Geen toeval dus dat de grootste ‘eierververs’ in Neeroeteren en Schulen wonen. Ze kleuren bijna 10 miljoen eieren.

Marij Wyers

Het verven van paaseieren is een traditie van rond de Maas: de twee Limburgen, Luxemburg en verder door naar Duitsland, Oostenrijk en Polen. Onze grootouders kleurden de witte eieren op natuurlijke wijze in uienschillen, bieten, spinazie en kurkuma. “Bijna niemand kookt nog zelf paaseieren, zelfs niet met verftabletten”, zegt Richard Senden van Senden Eieren uit Neeroeteren.

LEES OOK: Zes miljoen paaseieren verven? Zo doet Limburgs bedrijf het

De handelaar spuit kleurtjes op gekookte eieren. “Met een verflaag conserveren we het ei tot vijf weken. Thuis gekookte eitjes zijn maar 5 dagen houdbaar. Bovendien is een gekleurd ei slechts 8 cent duurder dan een vers ei. Voor die meerprijs zet niemand nog een pannetje op het vuur.” Voor de Nederlandse winkels levert Senden het hele jaar door gekookte picknick-eieren in kleurtjes die wisselen me de kleur van de seizoenen. “Geel en groen in de lente en de aspergetijd, geel en rood in het najaar en met Kerst goud. Stilaan komt er ook wat vraag uit België.”

Een Pasen gepasseerd zijn Belgen minder geneigd om een felgekleurd ei te pellen. “We lakken de gekookte bruine eieren voor eigen land transparant, een vacuümverpakking voor de houdbaarheid”, zegt Mieke Hofmans van eierhandel E.K.E. in Schulen, marktleider in de verkoop van gekleurde paaseieren.

Paaseieren zijn meestal wit van origine. Een witte schaal geeft meestal het beste kleureffect. “Ze laten zich ook beter pellen. Bruine eieren kunnen wel dienen voor oker en bloedrood.” Bij E.K.E. kopen ze enkel eieren van kippen jonger dan 40 weken, voor de goede schaalkwaliteit. Meteen na het koken van eitjes, wanneer ze nog 75 graden heet zijn, worden ze bespoten. Dat geeft de paaseitjes hun mooie glans. “Zowat 85 procent van de paaseieren gaat naar de winkels in eigen land, de rest wordt uitgevoerd naar Nederland en Luxemburg”, zegt Mieke tijdens het verven. “We zijn nog volop bezig. De verse paaseieren gaan warm de vrachtwagen op voor de paashaas.” Die moet ze in de Limburgse winkels komen kopen. Buiten de provincie zijn de gekleurde paaseieren minder in trek.