De dierenmarkt in Mol is een wekelijks volksgebeuren.© BERT DE DEKEN

Vlaams Parlement keurt codex dierenwelzijn definitief goed, geen bijkomende uitzondering voor Molse dierenmarkt: “Met de hakken over de sloot”

Mol -

De dierenmarkt in Mol mag vanaf 1 januari 2026 nog maar acht keer per jaar georganiseerd worden. Dat heeft het Vlaams Parlement donderdagnacht beslist tijdens de plenaire vergadering. De codex werd twee weken geleden al goedgekeurd door de commissie dierenwelzijn, maar nu gaat het voorstel ook effectief in voege.

Stef Geeraerts

De toekomst van de dierenmarkt vormt al wekenlang hét gespreksonderwerp in Mol. De nieuwe codex dierenwelzijn zegt dat de verkoop van dieren op markten vanaf 1 januari 2026 nog maar acht keer per jaar mag plaatsvinden.

“Vandaag vieren we onze tienjarige bevoegdheid in dierenwelzijn”, zei minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “De codex is een kers op de taart, maar ze is zeker niet volmaakt. Voor de ene gaat de codex te ver, voor de andere niet ver genoeg. In het kader van een regering moeten er akkoorden gesloten worden om vooruitgang te boeken in dierenwelzijn. We zetten grote stappen vooruit op vlak van dierenwelzijn, maar willen niet bruuskeren door ook te werken met uitdovende maatregelen”, zegt Weyts.

Het gemeentebestuur van Mol ondernam de voorbije maanden talrijke pogingen om de Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en alle parlementsleden die lid zijn van de Commissie Dierenwelzijn te informeren over het belang van de dierenmarkt, maar dat veranderde niets aan de beslissing.

Een delegatie van het Molse gemeentebestuur, de marktcommissie en lokale horeca overhandigde twee weken geleden nog een petitie met duizenden handtekeningen aan het Vlaams Parlement.© Stef Geeraerts

Vorige maand trok een delegatie van het Molse gemeentebestuur, de marktcommissie en lokale horeca nog naar het Vlaams Parlement om een petitie voor het behoud van de dierenmarkt te overhandigen, die al meer dan 7.000 keer ondertekend werd. Vlaams Belang diende eerder al een voorstel in voor het behoud van de dierenmarkt, maar ook dat werd verworpen door de Commissie Dierenwelzijn. Vorige week richtte het gemeentebestuur nog de Facebookpagina Red onze Molse dierenmarkt op, die intussen 1.300 volgers telt.

Meer dierenmarkten

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement kwam Els Sterckx van Vlaams Belang op voor het behoud van de Molse dierenmarkt. “De codex zet de deur juist open voor meer dierenmarkten. Er zijn al voorstellen geopperd om dierenmarkten acht keer per jaar te organiseren onder verschillende benamingen”, meent Sterckx.

“We stellen voor om alleen nog professionele dierenmarkten twee keer per maand te organiseren onder toezicht van een dierenarts, waardoor er controle is en geen nieuwe dierenmarkten ontstaan. In de Kempen zijn er veel eigenaren die kippen of konijnen in hun tuin houden. Als deze dieren niet langer op de dierenmarkt verkocht worden, zal dit een zwart circuit in gang zetten, waar geen controle is over het welzijn van de dieren. Wanneer politieke spelletjes belangrijker zijn dan het dierenwelzijn, is dit een pijnlijke zaak voor de dieren.”

Als protestactie werden er de voorbije weken lege kooien uitgedeeld met de boodschap dat de traditie van de dierenmarkt bedreigd is.© Stef Geeraerts

Ook Bart Dochy (CD&V) pleit voor een positieve evolutie van culturele gebruiken als de Molse dierenmarkt. “De dierenmarkt brengt veel mensen samen en de verkopers zorgen goed voor de dieren. De kans op impulsaankopen wordt net verkleind omdat het een wekelijks gebeuren is.”

Gatenkaas

Meyrem Almaci (Groen) kan de eerdere argumenten als stress tijdens het vervoer en impulsaankopen maar moeilijk plaatsen. “Dat dierenmarkten nog acht keer per jaar toegelaten worden, is moeilijk te begrijpen. De argumenten die aangehaald worden om de dierenmarkt te verbieden, lijken dan plotseling niet meer te gelden. Met deze update wordt pijnlijk duidelijk dat Vlaanderen geen voorloper wordt in dierenwelzijn. De codex is één grote gatenkaas en de ambitie van de minister getuigt vooral van veel borstklopperij met uitstel- en wegkijkgedrag waardoor dierenleed gewoon verder zal blijven bestaan”, meent Almaci. “Het is goed dat de codex er is, maar het is met de hakken over de sloot.”

Weyts benadrukt dat er vorige week in het Brussels parlement een ordonnantie werd goedgekeurd die de verkoop op markten, beurzen en tentoonstellingen zonder uitzonderingen verbiedt.

Dochy nuanceert die bemerkingen. “We strijden juist met onze Vlaamse bevoegdheden om in te spelen op de verschillen tussen Brussel en Wallonië, terwijl u als minister ervan uitgaat dat de regels overal hetzelfde moeten zijn. Dan had u beter niet gepleit voor een regionalisering van uw bevoegdheid.”

“Het was te verwachten dat de codex voor discussie in het Vlaams Parlement zou zorgen, waarbij naar argumenten wordt gezocht om de codex tegen te houden”, zegt Weyts.

Woensdagochtend ging de Vlaamse regering om 04.45 uur, wanneer ook de klok van het parlement het intussen letterlijk begeven had, over tot de effectieve stemming van artikel 27, wat de verhandeling van dieren op markten regelt. Met 55 stemmen voor 49 tegen en 4 onthoudingen wordt het artikel aangenomen, wat betekent dat de dierenmarkt vanaf 1 januari 2026 nog acht keer georganiseerd mag worden.

De stemresultaten van artikel 27, uit de codex dat de verhandeling van dieren op markten regelt.© Stef Geeraerts

Om 05.10 uur valt uiteindelijk het verdict in het Vlaams Parlement over de volledige codex. 57 parlementsleden stemmen voor, 13 stemmen tegen en 37 onthouden zich.

De stemresultaten over de volledige codex.© Stef Geeraerts

“Toen ik vanochtend zei dat dit geen viering was, maar een redding, had ik niet durven denken dat mijn woorden om 5 uur ’s ochtends waarheid zouden worden. Als je kijkt naar de eindstemming, heeft de codex het gehaald met de hakken over de sloot. Ik hoop dat N-VA beseft dat ze nu afhanklijk waren van onze partij voor een werkstuk van een minister die in zijn eigen meerderheid en binnen de oppositie zijn voeten heeft geveegd aan samenwerking.”

Het gemeentebestuur van Mol liet eerder al weten te bekijken of het in de komende periode verdere stappen onderneemt tegen de invoering van de nieuwe regels rond de dierenmarkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer